Deel dit artikel:

Getest: Lazer Lifebeam DIY

Zonder hartslagband tóch je hartslaginfo bij de hand.

Over Lifebeam hebben we al vaker bericht: het is een vinding die het fietsersleven aangenamer maakt. Je hebt namelijk geen hartslagband meer nodig om je hartslag te registreren.

Lifebeam registreert je hartslag via een sensor in je helm, die tegen je voorhoofd aan drukt (overigens zonder dat je daar iets van merkt). Lifebeam werd geïntroduceerd op Lazer’s Genesis-helm, alweer twee jaar terug. Sinds vorig jaar is er echter ook de Lifebeam DIY-kit (Do It Yourself), waarmee je bepaalde bestaande modellen Lazer-helm zelf kunt upgraden met hartslagmetingsfunctionaliteit.

Om kort te gaan: de Lifebeam DIY-kit is superhandig. Het huidige apparaatje is een heel stuk compacter dan de eerste versie die we in onze Genesis hadden, en ook meer universeel.
Je bouwt je helm er zomaar mee om tot ‘hartslagmeter’, en dat in (bijna) een handomdraai. Klein aandachtspuntje voor Lazer misschien om ook fietsliefhebbers met twee linkerhanden tegemoet te komen: sluit een installatiehandleiding bij in de verpakking. De nu mee verpakte gebruiksaanwijzing gaat enkel over de bediening van Lifebeam, niet over hoe je de kit monteert in de helm, en dat is meer een priegelwerkje dan het lijkt. Geen big fun voor ongeduldige of grof geschapen handen. Een gebruiksaanwijzing met duidelijke tekeningen zou het meest gemakkelijk zijn.

Als de Lifebeam DIY eenmaal gemonteerd is (het systeem sluit overigens naadloos aan en past perfect, pluim voor Lazer!) heb je direct het idee dat de helm dubbel zoveel waard is. Natuurlijk heb je nog wel een apparaat nodig dat je hartslag weergeeft, maar die vervelende hartslagband (ofwel vergat je hem aan te doen bij het omkleden en moest je weer terug naar boven om hem uit de kast te halen, ofwel zat hij te irriteren om je borst, ofwel werkte hij niet snel genoeg), die hoeft niet meer om.

We koppelden de Lifebeam vrij vlot aan een Lezyne Super GPS, via het ANT+ protocol. Op dezelfde manier kregen we onze hartslag vlot in beeld op een Bryton Rider 50 (ook een fiets-gps). Perfect. Een aandachtspunt voor Lazer is wel de bedieningsknop. Die drukt niet echt voelbaar in, wat onhandig is wanneer je de helm op hebt en je wilt koppelen aan je hartslag-device. Je voelt dan niet of je niet hebt ‘aan’ gedrukt of juist ‘uit’. Het audiosignaal ten behoeve daarvan klinkt te zacht.

De autonomie van Lifebeam is prima. Natuurlijk is er wel eens een rit waarbij halverwege blijkt dat je bent vergeten op te laden (opladen gaat met behulp van een usb-mini-stekker), maar vaak komt dat niet voor. Het apparaatje schakelt trouwens ook automatisch uit na een gegeven periode van inactiviteit (wanneer er geen hartslag meer gevonden wordt).

Lifebeam is beschikbaar voor de Lazer-racehelmen Z1, Blade en Genesis en voor de mountainbikehelm Magma (de oranje helm op de foto’s). De prijs is 120 euro.