Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Getest: Bollé The One fietshelm

Veelzijdige, comfortabele en perfect afgewerkte aero/race/mtb-helm.

Het is alweer van oktober 2015 geleden dat het Franse brillenmerk Bollé bekend maakte ook met fietshelmen op de markt te komen. We waren er destijds bij om een eerste indruk op te doen van The One, zoals de omineuze naam van de Bollé helm luidt, maar het was vervolgens lang wachten op een testexemplaar voor nadere beschouwing. Het wachten was gelukkig de moeite waard.

Om te beginnen is The One aeroracehelm, racehelm en mountainbikehelm ineen: met twee klikpanelen wissel je tussen een aero-uiterlijk en een standaard opmaak, en met het vizier dat meegeleverd wordt, krijgt The One een mtb-look. Verder komt er bij de Premium uitvoering die wij kregen een naadloos geïntegreerd achterlicht, met continu-stand of knipperstand. Zoals een achterlichtje goed is voor de actieve veiligheid, zo komt er passieve veiligheid van een bijgeleverde sticker met QR-code erop. Scan die code met je smartphone en je wordt naar een filmpje geleid, waar de helmbezitter (vooraf) info heeft ingesproken over wat te doen/wie te waarschuwen bij ongeval.

The One is zodanig ontworpen dat de buitenste airholes vooraan op de helm kunnen dienen als brillengarage. De ene bril past gemakkelijker dan de andere (een BBB Summit en een Endura Char pasten prima, een Tifosi Podium S wat minder goed) maar je hoeft niet bang te zijn dat de bril eruit valt. Ook met het mtb-vizier gemonteerd is de brillengarage perfect te gebruiken. Verder bevat de verpakking van The One behalve een zomervoering ook een wintervoering met oorflappen. Om maar te zeggen: de Bollé helm is meer dan prima uitgerust. Zeker voor zijn adviesprijs van 149,95 euro.

Naast de zeer complete uitrusting valt ook de afwerking van The One op: niet eerder zagen we een fietshelm die zo netjes (zonder rafelranden of kleine onvolkomenheden; met nette en bestendige logo’s) en zo solide (goed werkende bevestigingspunten en sluitingen) is uitgevoerd. En dat komt natuurlijk de praktische werking ten goede, bijvoorbeeld bij het afnemen van de klikpanelen. Dat kun je heel gemakkelijk al fietsend doen. Perfect bij de winterkou van de afgelopen tijd. Je vertrekt met ‘dichte’ helm (de wintervoering bleek overbodig omdat we de helm zo al warm genoeg vonden) en klikt één of twee panelen los wanneer je het eventueel te warm krijgt. De panelen verdwijnen vlot in een achterzak. Overigens: met mtb-klep gemonteerd gaat het voorste paneel iets moeilijker los. 

De pasvorm van The One is heel aangenaam. Goede aansluiting rondom en een gevoel van veel bescherming aan (vooral) de achterzijde van de helm. De hoogteverstelbaarheid is beperkt, met slechts 2 standen, maar niettemin ruim voldoende voor een stevige fit op je achterhoofd. Over de riempjes geen opmerkingen en het ventilerende vermogen is met 31 luchtgaten afdoende, al heeft een deel van die airholes meer een esthetische functie dan een functionele.

Het uiterlijk van The One is net zo veelzijdig als modern, maar de kleurencombinatie die je kiest, moet je goed overwegen. Wij hadden bewust gekozen voor de blauw-gele kleurenvariant omdat die er het meest uitsprong vanaf de plaatjes, maar in de praktijk vloekte die opmaak met zowat heel onze fietskledingkast. Het is maar dat je het weet.

Conclusie
The One is een zeer netjes afgewerkte helm die heel compleet is uitgerust. Met zijn allround inzetbaarheid en de aantrekkelijke prijs heb je een moderne fietshelm die aan alle noden van de sportieve fietser voldoet.