Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Getest: Biehler Platzregen regenjack

Duitse degelijkheid in de strijd tegen neerslag.

Van de Duitse fietskledingfabrikant Biehler kregen we maanden terug de Platzregen opgestuurd, een regenjackje met volgens de belofte ademende kwaliteiten. Het duurde een hele tijd voor we het jack daadwerkelijk te velde konden gebruiken, want er deed zich een chronisch gebrek aan regen voor. En de Platzregen, die moet het van een stortbui hebben, want dat is namelijk de betekenis van dat Duitse woord.

Ondertussen zijn we een reeks regenachtige dagen rijker, zelfs incidentele sneeuwval, en is het Biehler jack (prijs 79,90 euro) verscheidene keren uit zijn opbergzakje verlost geweest (terzijde: het opbergzakje dient ook als wasbuidel). Het jasje laat zich gemakkelijk aantrekken en zit comfortabel om je lijf dankzij een flinke dosis elasticiteit. Duidelijk anders dan bij vergelijkbare jasjes van andere merken, die meestal minder meegeven. Het jack sluit erg hoog in je hals aan en het is maar goed dat er een ritsgarage voorzien is, je weet wel, zo’n beschermend flapje dat ervoor zorgt dat de ritssluiting niet scherp in gevoelige huid loopt te prikken. Ook de onderkant van de rits wordt afgesloten door een ritsgarage, meteen reden om op te merken dat de Platzregen overal prima is afgewerkt. Een windflap over de gehele lengte van de rits en elastische boorden aan de mouwen en aan de onderzijde van het jack zijn andere tekenen daarvan. Het grafische/zebra-achtige patroon op de windflap en op de schouderpartij geven het regenjack een fraai uiterlijk dat duidelijk anders is dan gangbaar.

Zoals je verwacht van een regenjack weerstaat de Platzregen neerslag zoals een 1000-jarige eik een winterstorm: schouderophalend. De verlengde achterzijde biedt wat extra bescherming voor opspattend water, de lange mouwen sluiten nauw aan over je handschoenen. Prima.
Er was die belofte van ademend vermogen, maar die dient in het juiste perspectief gezien te worden. Namelijk dat dé oplossing voor waterdichtheid in combinatie met ventilerend vermogen ook door Biehler nog niet is ontdekt. De Platzregen met zijn 2-lagige Rain-Tec membraan heeft een schoudergedeelte dat aan de binnenzijde voorzien is van een mesh-paneel, dat enig vocht kan opnemen, hetwelk dan echter alsnog zal botsen op het Rain-Tec materiaal aan de buitenzijde. De grote opening aan de Rain-Tec buitenzijde zal wel ietsje helpen doordat er frisse lucht naar binnen kan, maar als de temperatuur boven de 10 graden is krijg je het toch al snel heel warm in dit jack.

Althans, wij toch, maar onze transpiratiehuishouding is dan ook in een oogwenk op stoom. Fietsers die minder snel zweten, zullen misschien wel baat hebben bij het isolerende vermogen van een regenjack als dit.

De Platzregen laat zich vlot opvouwen en opbergen in zijn buidel, maar is qua grootte niet bij de allerkleinsten. Reken op anderhalve à twee tennisballen in omvang (in maat XL). Het semi-transparant witte jasje, dat als één van de selling points heeft dat je sponsorkleding eronder enigszins zichtbaar blijft, heeft na enige ritten in nat weer helaas wat blijvende vlekken opgelopen. Blijft toch altijd besmettelijk, dat wit.
Overigens neemt Biehler (net als de importeur Duurzaamsport) het ernstig met de milieuvriendelijkheid en de ecologische duurzaamheid van zijn producten. Biehler produceert voornamelijk op bestelling, zodat er geen overschotten ontstaan en maakt er werk van om afval zoveel mogelijk te hergebruiken. Kan ook tellen als selling point natuurlijk.

Conclusie:
Wil je een strak aansluitend maar toch comfortabel vallend regenjack met een olijke toets qua design, dan is de Platzregen iets voor jou. De Platzregen gaat niet de geschiedenis in als baanbrekend ademend regenjack maar doet wel met Duitse degelijkheid waar het om gaat: regen buiten houden.

Ten slotte nog even opletten met de maat. Het jack valt relatief klein, dus één maat groter kiezen dan wat je gewoon bent, is geen slechte move. Zelf gebruikten we een maatje XL, terwijl normaal gesproken shirtmaat L voldoende groot is. (RVS)

Meer info: www.duurzaamsportwebshop.nl/68-regenkleding

 

Gerelateerde artikels