Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Getest: BBB Kite fietshelm

Bekroond ontwerp is basic maar precies goed voor de startende biker.

Toen BBB enkele jaren terug als helmensponsor ging optreden voor profteams als QuickStep, Cofidis en Vacansoleil, moest er een tandje worden bijgestoken in de ontwikkeling van de helmen. Inmiddels zijn BBB helmen een vaste waarde en komen er mooie hoofddeksels uit Leiden. Neem de Tithon, een aero-helm pur sang met een oogstrelend design. Onlangs werd BBB beloond met een IF Design Award, voor hun nieuwste allround helm, de Kite. We gingen daarmee het bos in.

De jury van de IF Design Award loofde met name de veelzijdigheid van de Kite: hij oogt als een mountainbikehelm, maar kan net zo goed op de racefiets worden gebruikt, door met een simpele handbeweging het vizier af te nemen. De bevestigingspunten waar de klep in klikt, zien er van enige afstand niet uit als zodanig en lijken integraal geheel in het design van de helm.

De Kite (in twee maten: M en L) heeft verder een normaal voorkomen voor een fietshelm. Sober en strak, al kun je onze testkleur niet echt als ‘sober’ bestempelen. Maar we hebben het dan ook over de uiterlijke vorm van de helm. Opvallen met de Kite kan dus wel degelijk: in lijn van de high-viz trend die nu alweer zo’n twee jaar in is ben je van veraf zichtbaar, zelfs tussen de bomen. Houd je van gematigdere kleuren, geen nood, want de Kite is er in 10 verschillende kleurstellingen.

Verdere specs van de Kite omvatten een insectennetje en 14 luchtgaten. Geen duizelingwekkend aantal, maar ze zijn groot genoeg voor een prima verkoeling. Het insectengaas kom je niet meer veel tegen bij de huidige helmen (omdat het de aerodynamica van een helm verstoort), maar het kan natuurlijk geen kwaad om ongedierte buiten te houden.

De Kite heeft achterop twee reflectieprints en het Easy TwistClose verstelsysteem. Dat heeft een vrij grove vertanding. Het vastzetten van de helm gaat niettemin zonder problemen en tijdens het rijden ermee hadden we nimmer last van knellen noch van los komen zitten van de helm. Er zit geen hoogteverstelbaarheid op de helm, wat een gemis is, maar gezien de bijzonder lage prijs van de helm ook wel weer begrijpelijk. Je kunt niet (altijd) voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Of voor een frankske.

Binnenin de helm beschermt een dunne padding je schedel tegen direct contact met het eps (Expanded PolyStyrene) van de Kite, maar eigenlijk moeten we zeggen: zou die padding moeten beschermen tegen schedelcontact met het eps, want naar onze zin waren de kussentjes te dun en voelden we de Kite af en toe drukken.

Conclusie
De Kite van BBB kost slechts 59,95 euro, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor startende bikers en fietsers. Verwacht geen toeters en bellen, maar een basic helm die niettemin modern oogt en doet wat je van een moderne helm mag verwachten. Met 298 gram is het een middenmoter wat gewicht betreft, maar je krijgt dan wel een verlengde achterkant, en die geeft extra bescherming. (RVS)

 

 

matt black, matt white, matt dark blue, matt neon yellow, matt black/green, matt black/orange, matt gray, glossy black/neon pink, glossy black/blue and glossy black/red.

Gerelateerde artikels