Deel dit artikel:

Gele trui (1975) van Eddy Merckx gaat onder de hamer

Shirt levert 4.200 pond op veiling in Wales op.

Wie het is weten we niet, maar feit is dat er dit weekend iemand met een grote glimlach rondloopt. Hij of zij heeft namelijk vrijdag één van de gele truien gekocht die Eddy Merckx droeg in de Tour de France van 1975. Het truitje ging onder de hamer bij een veilinghuis in Cardiff (Wales) en leverde 4.200 pond (omgerekend bijna 5.500 euro) op. Heel veel geld, maar minder dan van tevoren gedacht. 

De gele trui komt uit de Ronde van Frankrijk van 1975. Juist daarom is het truitje best speciaal. Het was de roemruchte Tour de France waarin De Kannibaal een stoot in zijn lever kreeg op de Puy de Dome (zie video hieronder) en uiteindelijk niet in staat bleek om de ronde winnend af te sluiten. In plaats daarvan ging de Fransman Bernard Thévenet met de eindwinst aan de haal. 

Bij het veilinghuis in Wales was men fier op het pronkstuk van Merckx. Voor het eerst in zijn bestaan hield men daar een veiling met alleen maar sportartikelen. In totaal gingen er dertien truien en petten onder de hamer. Een ander pronkstuk was een zeldzaam shirt met handtekening van Pelé. Het meeste geld werd uitgetrokken voor een shirt van Will Joseph, een voormalig rugbyspeler uit Wales. Het bedrag: 19.000 pond (ruim 24.000 euro).