Deel dit artikel:

Gelderland kleurt roze

Nederlandse provincie hartelijke gastheer van Grande Partenza.

Nederland, of in ieder geval Gelderland, is in de ban van de start van de Giro d’Italia. Langs het parcours hangen overal roze gespoten fietsen, basisscholen zijn druk in de weer om grootse spandoeken te maken die de helikoptercamera in beeld kunnen vangen en ondernemers proberen op een cratieve manier in te spelen op de passage van de roze karavaan. Eén van de opvallende: McDonald’s (Apeldoorn Noord) verandert haar McDrive Thru in McBike Thru. Op donderdag 5 en vrijdag 6 mei kunnen fietsers erdoorheen.

“We speelden al langer met het idee om de McDrive eenmalig open te stellen voor fietsers. De komst van de Giro d’Italia naar Apeldoorn is voor ons een mooie gelegenheid om dit plan werkelijkheid te laten worden”, zegt Henk Koning van McDonald’s Apeldoorn-Deventer in de regionale krant De Stentor. De ondernemer hoopt zo op een creatieve manier in te spelen op de Giro-komst. Daarnaast is het ook praktisch: door wegafsluitingen is het fastfoodrestaurant gewoon gemakkelijker per fiets bereikbaar.

Ook Koninklijke Gazelle zit op de eerste rij om in te springen met een actie. De fietsfabrikant, ooit nog actief in de wielrennerij, zit met haar Innovation & Production Center in Dieren pal aan het parcours. Zondag scheren de renners daar voorbij in de etappe naar Arnhem. Een zee van kinderen juicht het peloton er toe. Tegelijkertijd laten zij talloze ballonnen de lucht in. Daaraan hangen kaarten met persoonlijke aanmoedigingen voor de renners. Het kind met de ballon die het verst komt wint een fiets en mag de fabriek van Gazelle gratis bezoeken.

Met de passage van het wielerpeloton komt er bij Gazelle ook weer wat historie tot leven. Jarenlang stond Gazelle bekend als fabrikant van racefietsen. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw groeide het bedrijf onder leiding van Wim Breukink, vader van oud-prof Erik (nu ploegleider bij Roompot), uit tot de grootste producent van handgemaakte raceframes in West-Europa. Bekende modellen uit die jaren zijn de Champion Mondial, Tour de l’Avenir en Gazelle Race Trophy. Grootheden als Peter Post, Henny Stamsnijder, Rini Wagtmans en Rik van Looy reden ooit op een fiets van Gazelle. 

De Giro d’Italia is dit jaar toe aan de 99ste editie. Het is voor de twaalfde keer dat de Ronde van Italië niet in de laars van start gaat. Nederland is na komend weekend koploper in het aantal niet-Italiaanse starts. In 2002 (Groningen) en 2010 (Amsterdam) was het land ook al gastheer. België had tot dusver twee maal de eer om de Grande Partenza te faciliteren: in 1973 (Verviers) en 2006 (Seraing). San Marino, Vaticaanstad, Monaco, Denemarken, Noord-Ierland en Frankrijk verwelkomden de Giro d’Italia ook al eens.