Deel dit artikel:

Garmin laat je eindeloos navigeren met de Edge 1040 Solar

Garmin heeft een reputatie hoog te houden als het gaat over gps-fietscomputers en het nieuwe vlaggenschip zet de concurrentie weer helemaal op scherp. De Edge 1040 Solar zorgt dankzij zonne-energie voor een quasi onbeperkte batterijduur.

De Edge is uitgerust met een Power Glass-oplaadlens die je tot 100 uur batterijduur in de batterijspaarstand schenkt. Zo geeft Garmin nog meer tijd tussen twee oplaadbeurten, en dat terwijl de multi-band GNSS-technologie (het gebruiken van verschillende soorten satellietsystemen) zorgt voor een nauwkeurigere positiebepaling in uitdagende omstandigheden, zoals dichtbevolkte stedelijke of beboste gebieden. De Edge 1040 Solar beschikt over heel wat geavanceerde navigatie-, prestatie-, veiligheids- en connectiviteitsfuncties en biedt een volledig vernieuwde en gemoderniseerde gebruikerservaring. Zo hebben fietsers nu makkelijker toegang tot belangrijke informatie, kunnen ze hun homepage aanpassen, een verbeterde samenvatting van hun rit bekijken en nog veel meer.

Dankzij de functies Fietsvaardigheid & parcourseisen krijg je inzicht in je sterke en zwakke punten, zodat je je training hierop kan afstemmen om je naar een hoger niveau te brengen. Bij Trainingssuggesties kan je via de aanbevolen vermogenszones (op basis van je huidige trainingsbelasting en VO2max) de intensiteit van je training beter afstemmen en je hersteltijd en trainingseffect te weten komen. Realtime Stamina (uithoudingsvermogen) monitort het niveau van inspanning real-time tijdens een rit.

Je kan gepersonaliseerde trainingssuggesties ontvangen die gebaseerd zijn op eerdere Edge-gegevens, trainingstypes en sensoren. Eenmaal ingesteld, kan je de instellingen van je activiteitenprofiel aanpassen via de Garmin Connect-app en ze rechtstreeks synchroniseren met je Edge 1040 Solar.

Tijdens een rit met de Edge 1040 Solar, kan je de reacties van je lichaam op verschillende omgevingsfactoren analyseren. Zo kan je je warmte- en hoogteacclimatisatie bijhouden en ontvang  je meldingen wanneer het tijd is om te pauzeren of te rehydrateren. Met ClimbPro kan je naderende beklimmingen op het parcours zien, op welke afstand ze liggen en van welke lengte en stijgingsgraad ze zijn. Dit wordt voortdurend bijgewerkt naarmate de fietser de top bereikt.

MTB-gegevens detecteren automatisch sprongen op je mountainbiketochten. Ze berekenen ook de snelheid, afstand, flow en tijd in de lucht bij elke sprong. Of je nu binnen of buiten bent, je kan je workouts vanuit Garmin Connect of andere trainingsapps, waaronder TrainingPeaks, automatisch rechtstreeks synchroniseren met de Edge 1040 Solar.

De heldere kaarten maken gebruik van Popularity Routing Trendline om populaire wegen en paden te selecteren op basis van de miljarden kilometers aan ritgegevens die andere gebruikers hebben geüpload naar Garmin Connect. Zoals je kan verwachten, krijg je turn-by-turn-navigatie, maar extra handig zijn de waarschuwingen voor aankomende scherpe bochten. Pauzeer routebegeleiding en meldingen voor het verlaten van de rijstrook om van het pad af te wijken. De routegeleiding kan op elk moment opnieuw worden geactiveerd. Mountainbikers kunnen Trailforks-applicatie downloaden om routes en details van trails in meer dan 80 landen te bekijken.

Dankzij ongevaldetectie, assistentie en LiveTrack kunnen je dierbaren jouw locatie in realtime volgen, terwijl fietsers dankzij groepsberichten en tracking contact kunnen houden wanneer ze van het peloton worden gescheiden. De Edge 1040 Solar is compatibel met de Varia-toestellen voor veiliger fietsen. Zoals de nieuwe Varia RCT715 achteruitkijkradar met camera en achterlicht, zodat fietsers kunnen zien, gezien worden en videobeelden kunnen opnemen terwijl ze fietsen. De Edge 1040 Solar werkt ook met inReach-apparaten5, zodat fietsers berichten kunnen bekijken en beantwoorden, ritgegevens kunnen delen en interactieve SOS-waarschuwingen kunnen activeren met een actief inReach-abonnement. Hij kan gemakkelijk worden gecombineerd met een Tacx-indoortrainer, zodat je kan fietsen wanneer je maar wil.

Voormalig Belgisch doelman en peter van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker, Geert De Vlieger trekt er geregeld op uit met de fiets, en dan is de Edge onmisbaar: “Ik amuseer me wel eens met het uitstippelen van routes, om dan achteraf op mijn kaart terug te blikken op het ‘kunstwerk’ dat ik net bijeen gereden heb. Dan is het natuurlijk belangrijk dat ik mijn route nauwgezet volg, enter de Edge dus!  Daarnaast gebruik ik mijn Edge ook omdat ik volgens mijn vermogenszones train. Mijn Rally-pedalen zijn geconnecteerd met mijn Edge, waardoor ik gemakkelijk zie in welke zone ik zit. En ik gebruik het scherm ook om de seinen van mijn achteruitkijkradar in het oog te houden, safety first! Ik heb deze zomer natuurlijk al heel wat fietsprojecten gepland, en dan is het natuurlijk ideaal dat je je geen zorgen moet maken over de levensduur van je batterij. Benieuwd wie het eerst opgeeft: de Edge of ik.”

De Edge 1040 Solar, met 3,5-inch touchscreen, is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 749,99 euro. De Edge 1040, de variant zonder opladen op zonne-energie, heeft een adviesprijs van 599,99 euro. Lees binnenkort onze indrukken van deze nieuwe Garmin in een uitgebreid testverslag.