Deel dit artikel:

Garmin brengt vernieuwde horloges voor registratie en monitoring van je prestaties

Wil je je sportprestaties registreren en daarop grip houden, dan is een sporthorloge een uitstekende tool. Garmin heeft binnen deze categorie twee nieuwe producten gelanceerd: de Epix Pro Gen 2 en de Fēnix 7 Pro. De vernieuwde versies van deze smartwatches uit 2022 zijn onder meer voorzien van een nieuwe hartslagmeter.

Beide horloges hebben een ledlampje dat dienst kan doen als zaklamp – handig voor trainen in het donker. Deze feature was al toegepast op het 51 millimeter-model van de vorig jaar gelanceerde Fēnix 7, maar nu zit hij ook op alle modellen van de Pro-versie. De zaklamp voorziet in diverse lichtsterktes, een rood veiligheidslicht en een stroboscoopmodus.

Wie op hartslag traint, treft in de horloges een goede partner. Hierop zit de Elevate Gen 5-hartslagsensor. Die heeft meer ledclusters dan de vorige uitvoering, wat volgens Garmin preciezere hartslagdata oplevert.

Prestatiescores

Ook praktisch bij de nieuwe smartwatches is de Endurance-score. Hiermee worden je prestaties gedurende uiteenlopende duursportactiviteiten gemeten, rekening houdend met onder meer je VO2 max. Aan de hand van de score weet je of die afnemen of verbeteren. Iets soortgelijks doet de Hill Score-feature, maar deze is specifiek voor hardlopen in heuvelachtige omgevingen. Allebei de scores zijn later dit kalenderjaar ook mogelijk op de reguliere Fēnix 7- en Epix Gen 2-horloges.

Garmin heeft daarnaast naar eigen zeggen vele nieuwe sportprofielen aan de horloges toegevoegd, waaronder basketbal, racketsporten, raften, motorcross en voetbal. Die zijn vooraf geïnstalleerd.

Leesbaarheid

De Epix Pro Gen 2 biedt een Red Shift Mode. Daarmee kun je de schermkleuren in roodtinten wijzigen, zodat het amoledscherm prettiger leesbaar is in het donker. De Fēnix 7 Pro heeft dan weer een nieuwe generatie van het MIP-scherm. Deze zorgt volgens de fabrikant voor een betere leesbaarheid en aanpassing aan verschillende lichtomstandigheden.

Extra snufjes

Andere nieuwe snufjes zijn de beschikbaarheid van weerkaarten (om de aankomende weersomstandigheden te checken) en mogelijkheid om extra kaartlagen direct op het horloge te ontvangen. Denk hierbij aan satellietbeelden, openbare terreinkaarten en verbeterde TOPO-kaarten. Luxe is de hulp bij eventuele jetlages: beide horloges helpen de effecten van een jetlag te minimaliseren met advies over blootstelling aan licht, slaappatronen en lichaamsbeweging.

Langere batterijduur

Garmin schermt met een langere levensduur van de batterij. Bij de Fēnix 7 Pro gaat die tot 37 dagen mee in de smartwatchmodus en tot 139 dagen in expeditiemodus – er is een optie voor opladen op zonne-energie. Bij de Epix Pro Gen 2 voorzien de 51 millimeter-modellen in een batterijduur van 31 dagen wanneer de smartwatchmodus is geactiveerd, of 58 uur in GPS-modus. Hier is geen optie voor opladen op zonne-energie.

De horloges zijn er in drie formaten: 42, 47 en 51 millimeter. Beide bieden ook een Sapphire-variant, met een beschermlaag van saffierglas. De prijzen van de Fēnix 7 Pro lopen uiteen van 850 tot 1.050 euro, terwijl de Epix Pro Gen 2 een prijsrange heeft van 950 tot 1.150 euro.