Deel dit artikel:

Futuristische fietscomputer komt gewoon uit Nederland

Vandaag start om 19 uur op Indiegogo de crowdfunding campagna voor de Absolute Cycling One, de voorloper van een nieuwe generatie fietscomputers/navigatietoestellen die een langere levensduur, meer gebruiksgemak en een hogere accuraatheid belooft. Kers op de taart is dat de Absolute Cycling One geen Chinese ontwikkeling van veertien in een dozijn is, maar in Nederland wordt gemaakt.

Iedereen die al met een ‘klassieke’ fietscomputer/navigatietoestel op basis van GPS fietste, weet dat de communicatie tussen het toestel en de satellieten essentieel is voor een correcte weergave van je fietsprestaties en -minstens even belangrijk- voor de navigatie. Fiets je in het bos of langs een vijver, dan kan het zomaar zijn dat je snelheid van pakweg vijf tot vijftig kilometer per uur begint te jojo’en omdat de communicatie tussen het navigatietoestel en de satellieten constant wordt verstoord. Dat probleem kan je aanpakken met de plaatsing van een wielsensor, al is dat vaak niet de meest elegante oplossing. Absolute Cycling lost het voor hun Absolute Cycling One fietscomputer op met ‘APT’ wat staat voor Absolute Positioning Technology. Hiervoor combineert Absolute Cycling GPS-communicatie met sensoren die in de fietscomputer verwerkt zitten. Gekoppeld aan een hele batterij algoritmes en rekenprogramma’s resulteert dat volgens Absolute Cycling in een precisie van het toestel tot op twee meter, zelfs bij hoge snelheden. Extra handig is dat door de nieuwe technologie de One geen kalibratie meer nodig heeft.

Kleurenscherm én lange levensduur

De Absolute Cycling One fietscomputer/navigatietoestel is echter om meerdere redenen interessant. Zo zit alle technologie in een aluminium behuizing, laad je het toestel draadloos op en zie je alle informatie op een 3” groot kleurendisplay. “Kleurenschermen zijn handig, maar gaan vaak ten koste van de levensduur van de batterij”, leerde onze recente test van acht navigatietoestellen. De Absolute Cyling One is volgens de bedenker Harm Giesen een uitzondering op die regel omdat door het gebruik van een nieuw type processor die bijzonder weinig stroom verbruikt de batterij het tot twintig uur uitzingt. Absolute Cycling ontwikkelde voor de One een eigen app, het toestel kan GPX en TCX bestanden lezen en de One is compatibel met Strava en TrainingPeaks.

De Absolute Cycling One is al uitvoerig getest door Maarten Tjallingi en vandaag start de crowdfunding campagne op Indiegogo. Daar bestel je als ‘early bird’ een Absolute Cycling One voor 449 euro. Giesen en co verwachten de eerste honderd exemplaren van de vooruitstrevende fietscomputer eind december 2019 te kunnen uitleveren, in maart moet de Absolute Cycling One dan voor het grote publiek op de markt komen.

Alle info over de Absolute Cycling One vind je hier, alles over de crowdfunding vind je hier.

Gerelateerde artikels