Deel dit artikel:

Flitsend nieuw materiaal bij Sigma Sport

Sigma Sport presenteert drie nieuwe producten: de ROX 11.1 EVO GPS fietscomputer die turn-by-turn-aanwijzingen kan geven, de View 1300 e-bike-computer en het slimme Blast Flash-achterlicht.

Deze computer is voor de die-hard fietsers die echt op zoek zijn naar topprestaties of alles uit hun indoor training willen halen. De ROX 11.1 (vanaf € 169,95) is licht en compact, ideaal voor in de wedstrijd en biedt meer dan 150 geavanceerde  trainingsfuncties. Dit alles wordt weergegeven op een 1,77 inch kleurenscherm. Uniek is dat je naar eigen inzicht ook bepaalde datavelden een kleur kunt geven, om zo een belangrijke trainingswaarde extra te markeren. Er kunnen vele sensoren gekoppeld worden, zoals een vermogensmeter, het elektronisch schakelen van bijv. Shimano Di2 of je smart trainer om ook indoor je workouts te doen. Nieuw is ook de ‘Crash alert’-functie: wanneer er iets mis gaat kan er door middel van gps-coördinaten snel hulp worden ingeschakeld. Onderweg navigeren is ook geen probleem voor deze krachtpatser, naast de turn-by-turn navigatie (via de Komoot-app) kun je ook een gpx-track inladen en volgen met behulp van de vernieuwde Sigma Ride-app. Een kaart zie je dus niet, maar je krijgt wel duidelijke routeaanwijzingen.

De nieuwe Sigma Ride-app zorgt voor een vlotte interactie van fietscomputer, trainingsgegevens en smartphone. Tijdens de rit kunnen de Live-trainingsgegevens en de afgelegde route op de kaart worden bekeken. De trainingsweergaven kunnen via de Ride-app snel worden ingesteld en gewijzigd, zelfs als je al onderweg bent. Na de training verschijnen de trainingsgegevens direct in de app en kunnen ze verder worden geanalyseerd. Uploaden naar bv. Strava, komoot en TrainingPeaks gaat vanzelf. Tracks worden als .GPX-bestand heel flexibel uit andere portalen via de Ride-app geïmporteerd. Eigen Sigma-tracks, diee bijvoorbeeld in de Sigma Data Center-software worden gemaakt, kunnen via de Sigma Cloud in de Ride-app worden gesynchroniseerd

De Short Butler is de stuursteun die speciaal is ontwikkeld voor de ROX 11.1 EVO. Hij plaatst de ROX dichter en met een betere stroomlijn bij je stuur dan de standaard GPS-stuurhouder. Met behulp van speciale 3D rubberen pads kan je de computer ook bij gebogen sturen recht uitlijnen. De Short Butler zit in het pakket van de HR Set (199,95 euro) en de Sensor Set (249,95 euro) en is ook afzonderlijk als accessoire verkrijgbaar.

Slimme e-bike-ervaring

Sigma heeft naast gps-computers voor sportfietsen ook e-bike-fietscomputers. Het dunne ontwerp van de Eox View 1300 past goed in het totaalbeeld van een e-bike en zorgt voor een opgeruimde cockpit. Het slimme display toont actuele ritgegevens en e-bike specifieke waarden. Dankzij een geïntegreerde knoopcelbatterij met lange levensduur is de Eox View 1300 draadloos en kan hij net als een gewone fietscomputer uit de houder worden gedraaid. De betrouwbare dataverbinding wordt daarbij door de ANT+- en Bluetooth-interface gewaarborgd.

Met drie knoppen aan de onderkant kan je de computer makkelijk bedienen. Het transflectieve FSTN-display verbetert de zichtbaarheid in een heldere omgeving en zorgt voor de beste leesbaarheid, ook bij direct invallend zonlicht. Een geïntegreerde sensor schakelt de displayverlichting automatisch aan en uit. Met de Sigma Eox-app kan je de instellingen personaliseren en data evalueren.

De Eox View 1300 is voor een prijs van 99,95 euro inclusief Overclamp Butler in de vakhandel verkrijgbaar, maar er zijn nog twee andere houders beschikbaar om de computer perfect op je stuur te positioneren.

Populair achterlicht krijgt flitsende nieuwe functie

Het nieuwe Blaze Flash-achterlicht (27,95 euro) moet voor meer veiligheid in het wegverkeer zorgen. Een geïntegreerde versnellingssensor herkent het remmen van de fietser. Dan gaan drie leds fel branden en geven aan de andere verkeersdeelnemers aan dat de fietser remt. Vooral bij het rijden in groepen is dat een praktische functie.

De fietsers kunnen kiezen uit vier verlichtingsmodi: In de nachtmodus brandt de lamp permanent gedurende tot wel negen uur. Twee rem-leds zorgen naast de permanent brandende verlichting voor een grote signaalwerking. In de dagmodus is het achterlicht uitgeschakeld – alleen de remlichtfunctie is geactiveerd. De helderheidssensor herkent de hoeveelheid omgevingslicht en schakelt het achterlicht indien nodig automatisch aan en weer uit. Ideaal bij het passeren van tunnels of donkere bospaden.

Daarnaast beschikt de Blaze Flash met accuvoeding over twee innovatieve knippermodi. De Pulse Flash kan meer dan elf uur met zijn drie knipperende rode leds het verkeer op de fietser attent maken. De Eco Flash-functie kent een nog langer uithoudingsvermogen met tot wel 50 uur gebruikstijd en één rood knipperende led. Dat zorgt voor veel veiligheid en rijplezier op lange tochten.

Het knipperende achterlicht is tot op een afstand van 500 meter te zien. Het past onopvallend maar zeer effectief op de zadelpen, kent een laag eigen gewicht en kan snel en zonder gereedschap worden bevestigd. Zodoende is het optimaal geschikt voor sportieve fietsers, woonwerkfietsers en mensen die veel fietsen. Binnen 3 uur is de accu weer volledig opgeladen. Net als alle USB-verlichtingsproducten van Sigma beschikt de Blaze Flash over een laadindicator en is spatwaterdicht conform IPX4.