Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Flanders De Ronde: Zwift toppers ontmoeten mekaar in levende lijve

In ons land zijn al meer dan tienduizend fietsers op Zwift actief en een deel daarvan nam sinds oktober wekelijks deel aan een regelmatigheidscriterium van de Belgian Zwift Riders. De beste tien in elke categorie namen het afgelopen zondag tegen elkaar op tijdens het eerste officiële Zwift event in ons land. 'Flanders De Ronde', in de lokalen van Cycling Power Ghent, was voor de deelnemers meteen ook een eerste gelegenheid om elkaar in levende lijve te bekampen.

Voor wie nog niet met het concept vertrouwd zou zijn: Zwift is een online platform dat fietsfanaten in staat stelt om te overwinteren in hun garage. Achter de laptop rij je op een indoor trainer individuele trainingen, groepsritten en zelfs wedstrijden. De ‘slimme’ trainer past zich automatisch aan naargelang de hellingsgraad van het virtuele parcours, de windrichting of je plaats in de groep. Verslavend materiaal, zo blijkt, want steeds meer mensen vinden hun weg naar het virtuele fietseiland Watopia, waarop ook de finale plaatsvond.

Technisch is een dergelijke organisatie geen eenvoudige aangelegenheid. Het Britse bedrijf stuurde daarom zelfs twee afgevaardigden naar ons land om alles in goede banen te leiden. Niet alleen moesten de toestellen perfect afgesteld staan, ook het schema moest strikt gevolgd worden want Zwift events staan open voor iedereen en beginnen altijd perfect op tijd. Bovendien is zo’n Zwift competitie een belastende aangelegenheid voor het Wifi netwerk.

De finale zelf, met de beste tien renners uit drie categorieën, bestond uit drie etappes. Een bergrit, een vlakke etappe en een afsluitende tijdrit stonden op het programma. Alle renners worden in Zwift ingedeeld op basis van het Wattage per kilogram. In de A-reeks, gedreven renners die vertrouwd zijn met competitie en vlot boven de 4 Watt/kg gaan, ging Bert Carmeliet met de hoofdprijs aan de haal. In de reeksen B en C waren dat in respectieve volgorde Bram Bourgonjon en Dave Verbeeck. Zij gaan het voorjaar in zonder stress want ze hebben al een virtuele klassieker op zak.