Deel dit artikel:

Flanders Bike Valley opent windtunnel

Met de ambitie om ’s werelds toonaangevende fiets-kenniscentrum te worden.

Op 1 april werd in het Limburgse Beringen het nieuwe kennis- en bedrijvencentrum Flanders Bike Valley officieel ingehuldigd. Blikvanger is een hagelnieuwe lagesnelheidswindtunnel, waar in eerste instantie de verzamelde fietsbedrijven uit de regio gebruik van gaan maken.

Toen een paar jaar geleden het concept Bike Valley voor het eerst rondwaarde, ging het om een samenwerkingsverband van enkele usual suspects uit het Limburgse. Fietsenbouwer Ridley, kledingfabrikant Bioracer, helmenmaker Lazer en sportvoedingsspecialist WCup waren de bekende namen. Bij de opening van de imposante, moderne faciliteit bleek echter hoezeer Bike Valley in relatief korte tijd is uitgegroeid tot een project dat veel verder strekt dan het wielrennen alleen.

Niet alleen kadert het centrum in een compleet aanbod van fietsgerelateerde faciliteiten in de provincie (zoals het fietroutenetwerk, Circuit Zolder, het BMX-parcours aldaar en de op handen zijnde nieuwe wielerpiste), maar moet het ook gaan werken als aanjager (incubator) voor de economische bedrijvigheid rond fietsen, en wil het zich vestigen als toonaangevend onderzoeks- en innovatieplatform.
Volop ambitie dus, die werd onderstreept met speeches van onder andere Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts en fietsliefhebber en Limburgs gouverneur Herman Reynders.

Dat ook de industrie warm loopt voor Flanders Bike Valley werd duidelijk bij een rondgang door het fraaie nieuwe gebouw. Met een reeks van 30 business-units waar bedrijven kantoor kunnen houden, een topsport-restaurant, een concept-store en 5 vergaderruimtes moet de kruisbestuiving tussen verschillende partners en belanghebbenden vanzelf plaatsvinden. Op die manier wil Flanders Bike Valley uitgroeien tot een equivalent in de fietsindustrie van wat Silicon Valley in de computerindustrie is.

Start-ups en gevestigde namen presenteerden zich in de verschillende kantoren. We zagen Curana, innovatieve designers van accessoires als spatborden en fietstassen, een grote naam als 3M, met huidverzorgingsproducten voor tijdens het sporten, Inuteq, dat koelvesten aanbiedt, Jools e-bikes en nog veel meer bekenden en onbekenden. Uiteraard ontbraken Ridley, WCup, Lazer en Bioracer niet, en die laatste toonde hun nieuwste bikefitting systeem Bioracer Motion, waarbij een 3D-bewegingsmodel van de fietser wordt gemaakt.

Flanders Bike Valley lijkt op weg naar het doel er meteen maar de grote plaat op te hebben gegooid. De kalender voor 2016 is al aardig gevuld, met een ESPI (European Platform for Sport Innovation) conferentie in juni als voorlopig hoogtepunt. Meer info op de website. (RVS)