Deel dit artikel:

Fietsers verkiezen goed wegdek boven kortste route

Universiteit voert onderzoek uit onder 728 fietsers.

Een fietspad met vlak wegdek van hoge kwaliteit is voor fietsers belangrijker dan een kortere route.  Dat blijkt uit een masterstudie dat werd uitgevoerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het onderzoek had tot doel een beter inzicht te krijgen in de omgevingskenmerken die het fietsen stimuleren en die bepalen welke route fietsers uiteindelijk verkiezen.

Voor het onderzoek werd aan 728 fietsers gevraagd een keuze te maken tussen routes die van elkaar verschilden wat betreft reistijd en route-comfort. Uit het onderzoekt blijkt dat het type fietspad, de kwaliteit van het wegdek en het ontwijken van hellingen meer invloed hebben op de routekeuze dan het verkorten van de reistijd. Het belang van de wegdekkwaliteit wordt bovendien groter naar mate de ritafstand toeneemt. De deelnemers gaven ook aan dat route-comfort een positieve invloed heeft op de keuze om effectief te gaan fietsen.

Reistijdverkorting is dus geen prioriteit, maar heeft – niet onlogisch – wel een grotere impact bij woon-werkverkeer dan bij tochtjes met recreatieve doeleinden. De onderzoekers concluderen dat er bij het uittekenen van verkeersmodellen meer aandacht moet gaan naar de kwaliteit van de fietsinfrastructuur. De stad Zwolle heeft alvast aangekondigd om de aanbevelingen lokaal te zullen toepassen.