Deel dit artikel:

Fietser bedient straatverlichting straks met smartphone

In Amsterdam kunnen fietsers licht zelf het lichtniveau bepalen.

Deze week vernamen we van een opvallende noviteit: in het havengebied van Amsterdam is er nu verlichting langs het fietspad waarvan fietsers straks het lichtniveau met een app kunnen bedienen. Een fietser die meer licht wilt, laat de verlichting feller branden. Een fietser die minder licht wenst kan de verlichting dimmen.

In totaal zijn er 42 straatlantaarns geplaatst. De verlichting is mogelijk met zonne- en windenergie die ter plaatse wordt opgewekt met panelen en een kleine turbine. Deze laden een batterij op. De lantaarns hebben geen stroom meer nodig van het reguliere stroomnet. Het systeem, ontwikkeld door Havenbedrijf Amsterdam en energiebedrijf Eneco, verdient zichzelf terug omdat er geen energiekosten zijn en ook was de aanleg voordelig. Er hoefden bijvoorbeeld geen kabels en leiding ingegraven te worden.

Vanaf het voorjaar kunnen fietsers met een app op hun smartphone het gewenste lichtniveau bepalen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de condities van het weer kunnen fietsers het lichtniveau sterker of juist zwakker maken. De initiatiefnemers hopen zo dat het gevoel van veiligheid toeneemt en onnodig energieverbruik wordt voorkomen.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE