Deel dit artikel:

Fietsende vijftiger weegt vijf kilogram minder

Fietsende forensen zijn lichter dan collega die voor auto kiest.

Wil je afvallen en je gezondheid een boost geven? Pak dan zeker eens de fiets naar het werk. Uit Brits onderzoek is naar voren gekomen dat een fietsende vijftiger zo’n 5 kilogram minder weegt dan zijn collega die in de auto stapt. Deze conclusie is onderdeel van een studie naar de relatie tussen obesitas en de vervoerswijze van en naar het werk.

De resultaten zijn terug te lezen in The Lancet Diabetes & Endocrinology Journal. Het onderzoek is uitgevoerd door London School of Hygiene & Tropical Medicine. Die onderzoeksgroep vond in een beperkter onderzoek in 2014 al een verband tussen de BMI-score en de wijze van vervoer.

In het nieuwste onderzoek is gebruikgemaakt van data van 150.000 personen die geregistreerd staan in de UK Biobank. Daarin zitten in totaal een half miljoen mensen van 40 tot 69 jaar oud.

Verschillen in lichaamsgewicht en BMI vond men vooral bij volwassenen die fietsend of per auto naar het werk gaan. De gemiddelde man – in de studie was dat 53 jaar – is vijf kilogram lichter. De gemiddelde vrouw – in de studie was dat 52 jaar – weegt 4,4 kilogram minder dan de collega die met de auto naar het werk rijdt.

Wat verder opvalt: ook de forensen die voor het openbaar vervoer kiezen, wegen minder. Blijkbaar scheelt het in gewicht als je beweegt van en naar het trein- of busstation, stellen de Britse onderzoekers. Er is in dit onderzoek niet gekeken naar andere aspecten die mogelijk een rol kunnen spelen, zoals inkomen, opleiding en woonomstandigheden.