Deel dit artikel:

FIETS EN OUTFIT WINTERKLAAR?

De winter is er! Donkere dagen, vaak ook met neerslag en koude gepaard… dan doet u er goed aan van voorbereid te zijn, zowel voor uzelf als voor uw e-bike. Wij geven u de voornaamste tips mee.

E-bike klaar voor opbergen of gebruik

Wanneer u er in de winter liever niet op uittrekt, zijn er een paar vuistregels voor het goed stallen van uw e-bike. De voornaamste is dat u de accu loskoppelt van fiets en lader en hem goed droog ergens opbergt waar de temperatuur niet lager dan 10°C is. Bovendien is het ook belangrijk dat de accu op zijn minst half opgeladen is. Om de prestaties na de winter niet te hypothekeren is periodiek laden (om de maand) een goede tip. De fiets zelf kan best onder een fietshoes worden geplaatst na een behandeling van de fiets met zuurvrij fietsvet en eventueel siliconenspray op de rubber onderdelen.

Trotseert u toch de winteromstandigheden, dan kunt u de prestaties van uw e-bike ook op peil houden met een aantal eenvoudige ingrepen. Om strooizout van uw fiets te houden, spoelt u die best af, laat u hem drogen en poets de fiets dan weer op. De fietsketting geregeld ontvetten en daarna smeren is een must. Trapas, naven en balhoofdonderdelen mogen in het lagervet. Check ook vaak de fietsverlichting en remblokjes. Die laatste hebben inkepingen die zichtbaar zijn zolang de remblokken nog voldoen. Ook bandenprofiel moet gecontroleerd worden. Te weinig profiel is nefast voor de grip.

Veilig en warme kledij

In de donkere winterdagen is opvallen en warm blijven dé boodschap voor fietsers. Uw zichtbaarheid verhogen kan met extra verlichting, eventueel zelfs geïntegreerd in de helm, en met de hulp van reflecterende kledij en accessoires. Wanneer die kledij dan ook nog eens regenbestendig en goed isolerend is, fietst men ook goed en veilig de winter door.

Deskundig advies

Nog vragen of simpelweg (stijl)advies nodig? De specialisten van Hello Vélo staan tot uw dienst.