Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

FFWD werkt aan het snelste wiel ter wereld

‘A bold statement’. Een gewaagde uitspraak. Daar horen we er elk jaar op Eurobike tig-tallen van en de claim van wielenbouwer FFWD lijkt er een van. Maar goed, als je dan de vergelijkende grafieken ziet van het nieuwe concept met bestaande exemplaren, dan worden er toch oren gespitst in het perszaaltje waar FFWD zijn 'Falcon' project voorstelt.

Bij de onthulling van het wiel aan het eind van de presentatie klinkt er spontaan applaus. Het wiel is dan ook werkelijk een plaatje om te zien. Het design is eenvoudig doch geraffineerd, maar zit tegelijkertijd vol beweging en snelheid. Met slechts twee spaken en een velg kun je kennelijk een super-aerodynamisch en supersnel wiel creëren, getuige de vergelijkende weerstandsgrafieken die FFWD toont van zijn ‘Falcon project’ wiel, met een als supersnel bekend staand driespaaks wiel ernaast, en daar weer een bestaand eveneens snel dicht achterwiel naast.

Het tweespaaks wiel genereert duidelijk de minste luchtweerstand van de drie, en ook de ‘uitlooptijd’ van het nieuwe wiel (de tijd die het nog blijft doorlopen nadat in de windtunnel de weerstand wordt weggenomen) is opmerkelijk veel langer dan die van de beide andere snelle wielen. Wow, wat een vinding heeft FFWD hier gedaan, lijkt dan de logische conclusie. Maar ofschoon het FFWD is dat werkt aan verdere ontwikkeling van het Falcon project, is het een Nederlandse uitvinder die het tweespaaks wiel al enige jaren succesvol laat gebruiken door (vooral) paralympische atleten. In Rio 2016 werden er twee gouden olympische medailles behaald met het wiel, één zilveren plak en één bronzen plak. Met FFWD achter de ontwikkeling zal het met de verspreiding van dit ‘snelste wiel ter wereld’ wellicht een heel stuk sneller gaan, en bovendien mogen we binnen afzienbare tijd allerlei varianten ervan tegemoet zijn, waaronder tubeversies, tubeless ready wielen en wielen die ook geschikt zijn voor schijfremmen.

Het tweespaaks wiel is gemaakt van Toray 800 en Toray 1000 unidirectionele carbonvezels en heeft een velghoogte die verloopt van 48 mm naar 90 mm. Daarin zit hem trouwens ook het geheim van de lage luchtweerstand: dat blijkt aerodynamisch perfect te werken. Het Falcon project-wiel is UCI-goedgekeurd, dus wat dat betreft ligt er ook geen barrière meer te wachten.

FFWD gaat sneller forward gaan dan ooit, verwachten we, niet alleen geholpen door hun tweespaaks-project, maar ook door de nieuwe designs van de modeljaar 2019 wielen (met meer ‘black on black’ opties), nieuw UD carbon dat in de wielen gebruikt wordt en de 2:1 spaakverhouding (16 spaken aan de aandrijfzijde, 8 aan de niet-aandrijfzijde) voor nog meer stijfheid. Ook een 3k carbon remoppervlak dat versterkt is met nanotubes drijft de prestaties van FFWD nog verder op.

Bij zijn 12,5 jarige jubileum gaat het snelle Nederlandse merk al met al sneller dan ooit.

Gerelateerde artikels