Deel dit artikel:

Factor O2 VAM-klimfiets is licht, comfortabel en aero

Factor had met de O2 al een lichte klimfiets maar deze nieuwe O2 VAM voegt er een vleugje aero en stijfheid aan toe – twee eigenschappen die de profrenners van Israel-PremierTech misten in het vorige model.

De nieuwe Factor O2 VAM is een aero klimfiets en krijgt de nieuwe Black Inc 28/33-wielset (met carbon spaken!) als perfecte compagnon. Die set weegt 1146 gram, wat de complete fiets laat afklokken op 6,2 kilo in maat 54 met Shimano Dura-Ace. De O2 VAM is even stijf als de Ostro VAM, wat zomaar even 35% stijver is dan de vorige versie, en 12 watt sneller in de windtunnel, wat het verschil met de Ostro bij lage windhoeken (0 tot 5°) op amper 5 watt brengt.

Het rijcomfort is verhoogd dankzij een externe zadelpen (in drie lengtes en met of zonder offset) – een ingreep die we kennen van bij Trek en ons niet altijd kon overtuigen – en zeer dunne bovenbuis, die tot 10 mm smal wordt om het zadel gecontroleerd te laten doorbuigen over oneffenheden. Niet alleen profrenners passen erop, want de ‘stack’ is met 10 mm verhoogd, waardoor je dus minder spacers onder je stuurpen moet steken.

De externe zadelpen moet voor extra comfort zorgen.

De geometrie is gelijk aan de Ostro VAM, wat het gemakkelijker maakt voor de profs om van de ene op de andere fiets over te stappen naargelang het profiel van de etappe. De O2 VAM is geoptimaliseerd voor gebruik met 28 mm brede banden en je kan maximaal tot 32 mm gaan. Hij komt in 7 maten en 3 kleurstellingen. De frameset kost 6049 euro (+ BTW), de complete fiets met Dura-Ace Di2 11.299 euro (+ BTW).