Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

F-Podium: de eerste full-suspension cross-country mountainbike van Mondraker

Opmerkelijk: hoewel Mondraker al een hele reeks performante downhill- en enduromountainbikes in het gamma had, kon je bij het Spaanse merk vooralsnog niet terecht voor een volgeveerde cross-country fiets. Dat gat fietst Mondraker nu dicht met de F-Podium reeks.

Die hardtail was al goed

Dat Mondraker met de Podium R hardtail al een prijsbeest in huis had, dat lees je in deze vergelijkingstest die vorig jaar op onze site verscheen. (Dat verhaal lees je hier) Voor de nieuwe F-Podium koppelden de Spanjaarden hun ‘Forward Geometry’ (langere bovenbuis en kortere stuurpen) aan het Zero Suspension systeem dat als unieke eigenschap heeft dat de demper via een dubbel linksysteem vanaf de twee uiteinden van de demper wordt geactiveerd. De stuurpen in het verlengde van de bovenbuis ging wel overboord en de ingenieurs hadden hun handen vol om het Zero Suspension systeem in te bouwen in de beperkte ruimte rond het bracket. Voor het framemateriaal blijft Mondraker vertrouwen op het Stealth Air Carbon waarvan de vederlichte Podium R hardtails worden gebouwd.

Foto rechts: de Mondraker Podium R zoals we die vorig jaar konden testen.

Enkel 1x

De F-Podium kan je enkel gebruiken met een 1x aandrijving, ruimte om een voorderailleur te monteren is er niet. De kabels en leidingen lopen allemaal door het frame en Mondraker volgt de Boost-standaard voor de naven. Met andere woorden: 110 x 15 mm voor en 148 x 12 mm achter.

1 frame, 3 complete fietsen

Naast de frameset van 3.199 euro komen er drie versies van de F-Podium naar de Lage Landen. De F-Podium RR van 7.999 euro van 10,2 kilo heeft een Shimano XTR aandrijving en DT Swiss XRC1200 wielen, de Podium R (5.999 euro, 10,6 kilo) doet het met een Sram X01 aandrijving, Sram Level TLM remmen en DT Swiss XR1501 wielen. De F-Podium is voor 3.999 euro het instapmodel met een mix van Sram GX en NX voor de aandrijving, Shimano MT501 remmen en Mavic Crossmax wielen. Inclusief de Fox 32 Stepcast Float vork nog altijd licht genoeg om wedstrijden mee te rijden want deze ‘instapfully’ weegt 11,5 kilo.

Alle nieuwe Mondraker F-Podium modellen staan al bij de dealer.