Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Exit Warning: leds waarschuwen je voor openzwaaiend portier

Ford werkt aan een handige innovatie: Exit Warning. De technologie in Fords auto's merkt het op als er bij het uitstappen een fietser passeert. Fietsers krijgen een waarschuwing. Bovendien voorkomt het systeem dat het portier volledig opent.

Er doen zich vele onnodige ongelukken voor doordat fietsers tegen openzwaaiende autoportieren rijden. Volgens cijfers vallen er in het Verenigd Koninkrijk elk jaar zes zwaargewonden of zelfs doden. In Duitsland waren er twee jaar geleden circa 3.500 van dit soort ongelukken. Met de populariteit van (elektrisch) fietsen neemt het probleem naar verwachting alleen maar toe.

Ford wil het probleem indammen met Exit Warning. Dit systeem zorgt voor een alarm en visueel signaal zodra het opmerkt dat het openen van een deur een ongeluk kan veroorzaken. Rode leds in de autospiegel waarschuwen de fietser, evenals de ledstrip aan de binnenrand van de deur. De technologie is toepasbaar aan zowel de bestuurders- als passagierskant.

Technici van Ford testen eveneens een systeem dat voorkomt dat een deur opent bij het passeren van ander verkeer. Pas als Exit Warning heeft vastgesteld dat de voorbijganger op veilige afstand is, kan de deur volledig open. In noodsituaties kunnen inzittenden van de auto dit systeem altijd manueel uitschakelen.

Share The Road

Exit Warning maakt onderdeel uit van een breder plan van Ford. Het automerk wil de harmonie tussen de diverse weggebruikers verbeteren. Dat blijkt onder meer uit de campagne Share The Road.