Deel dit artikel:

Etappe #5 zet koers en religie centraal

Lees er onder meer over Monseré, Simpson en Leman.

Etappe #5, het magazine van het Wielermuseum van Roeselare, staat deze editie helemaal in het teken van religie. De betreurde Jean-Pierre Monseré siert de cover en binnenin staan onder meer interviews met Joanne Simpson, dochter van Tom, en drievoudig Ronde van Vlaanderen-winnaar Eric Leman. Verder lees je er ook het bijzondere verhaal van de voormalige Franse wielrenner en ex-geletruidrager Stéphane Heulot.

Niet toevallig op 8 september opende het Wielermuseum de expositie ‘Koers is Religie’ in de Paterskerk van Roeselare. Want op die dag werd Jean-Pierre Monseré geboren in de stad. Het is eveneens geen toeval dat het museum net nu de nieuwste editie van Etappe uitbrengt. Want exact 45 jaar geleden liet Monseré veel te vroeg het leven tijdens een kermiskoers in Retie. Een droevig verhaal, dat perfect binnen het religieuze thema van de vijfde editie van het magazine past. Monseré als slachtoffer van het Noodlot.

Het magazine staat volledig in het teken van de link tussen koers en kerk. Over hoe haat-liefde enkel liefde werd. Waarbij wielrenners werden vereerd als goden en de pastoor verknocht raakte aan de helden onder zijn toren. Of hoe Briek Schotte en Johan Museeuw tijdens de wedstrijd de kerk met zich meedroegen. De Leeuw van Vlaanderen had immers altijd een paternoster in zijn achterzak zitten.

Etappe overloopt de veertien staties van de wielerkruisweg. Een tocht van vallen en opstaan, zoals zowel Jezus als elke wielrenner ze hebben meegemaakt. Want koers en religie hebben meer met elkaar meer gemeen dan iedereen zou denken. Want ook in de koers zijn er zondaars die horen te biecht te gaan bij Meneer Pastoor. En ook in de koers is het geloof prominent aanwezig. Gelovige renners zoals Roberto Laiseka droegen God altijd met zich mee.

In de Paterskerk lieten de redacteurs van Etappe de hoofdrolspelers van ‘Koers is Religie’ even aan het woord over de verhalen die in het magazine zijn verschenen. Lees er alles over in Etappe #5, een uitgave van het Wielermuseum. Te verkrijgen in de Paterskerk en de boekhandel voor 7,95 euro. (JL)

  • etappeannievictor.JPG
  • etappeericleman.JPG
  • etappeheulot.JPG
  • etappejoannesimpson.JPG

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE