Deel dit artikel:

Enquête: jongeren fietsen onveilig

Jongeren appen, sms'en en bellen volop tijdens het fietsen.

Jongeren nemen het niet zo nauw met veiligheid op de fiets. Uit een fietsenquête van mobiliteitsclub VAB blijkt dat 45 procent van de jongeren wel eens surft of sms’t op de fiets en tegen de rijrichting rijdt op wegen waar dat niet mag, Zo’n 43 procent belt tijdens het fietsen en 40 procent rijdt zonder handen. Aan het onderzoek werkten 868 jongeren mee. 

De jongeren die hebben deelgenomen stellen hun kennis over de verkeersregels vaak rooskleuriger voor. Maar liefst 94 procent van de jongeren beoordeelt de kennis van de regels met goed tot uitstekend. Als de  jongeren geconfronteerd worden met verkeerssituaties, vallen er heel wat door de mand. Ze blijken toch minder dan gedacht te weten van bijvoorbeeld voorrangsregels. 

De grote meerderheid van de jonge fietsers (84 procent) is van mening dat autobestuurders meer rekening moeten houden met de groep fietsers. 49 procent van de ondervraagden vindt dat fietsers zelf soms onverantwoord rijden en circa 60 procent vindt dat fietsers de verkeersregels niet respecteren.Volgens VAB moet er in het onderwijs meer aandacht komen voor verkeerseducatie.