Deel dit artikel:

Elite en recreanten doen gooi naar Nederlandse titel beachracing

Het is perfect strandweer. Althans, voor de beachracers. Aanstaande zondag (6 februari) nemen zij het strand van Scheveningen over voor het Nederlands kampioenschap MTB Beachrace. Inschrijven kan nog, ook als je geen licentie hebt.

Beachracing wint nog altijd aan populariteit in de Lage Landen. Het is een sport die zowel bij wegwielrenners als mountainbikers in trek is. Even knallen op het zand blijkt voor velen een heerlijk, afwisselend tussendoortje in de winterperiode. De KNWU heeft beachracing bijna tien jaar geleden erkend als officiële discipline binnen de wielersport.

De race start, anders dan andere jaren, bij het Noordelijk havenhoofd. Hij bestaat uit twee rondes van 27 kilometer. De route, waar het EK Beachrace in 2016 tot 2019 plaatsvond, gaat vanaf het Noordelijk havenhoofd direct naar Katwijk. Daar keren de beachracers in de duinen, waar een steile duinovergang een pittige hindernis vormt. Vervolgens gaat de route terug naar Scheveningen. Bij de start-finish wacht nog een passage door mul zand. Na 54 kilometer wedstrijd wordt er op het strand afgesprint.

Zowel de mannen als vrouwen doen een gooi naar de Nederlandse titel. Naast de elite krijgen ook de recreanten de kans om van start te gaan. Zij vertrekken na de start van de wedstrijdrenners. Inschrijven is mogelijk via de website van het evenement.