Deel dit artikel:

Eerste indruk: Garmin Edge 840 Solar

Kunnen fietsen zonder schrik om een leeglopende batterij, geen extra powerbank meer in de achterzak, gewoon rustig fietsen zolang je wil, zo ver je wil. Wel, de Garmin Edge 840 Solar geeft ons die kans. Wij gingen de afgelopen weken al enkele keren zorgeloos op pad en testten de Garmin Edge 840 Solar in combinatie met de Garmin Varia RTL 515.

De nieuwste Garmin Edge 840 Solar tovert meteen een glimlach op ons gezicht. Daar waar we in het verleden soms wat moeite hadden met de nogal gecompliceerde interface van Garmin kunnen we meteen zeggen dat dit verleden tijd is. De 840 connecteert makkelijk met de smartphone en via de Garmin Connect-app stellen we alles vlekkeloos in. Bovendien start hij ontzettend snel op, en dat is bij sommige concurrenten wel anders. De belangrijkste vernieuwing in deze Garmin zit hem voornamelijk in de software. Zo kan je nu ook genieten van de ClimbPro-functie, zelfs al ben je geen route aan het fietsen. Ander belangrijk nieuwtje op de Solar-uitvoering van de Edge 840 is natuurlijk het scherm met zonnepaneel waardoor je tijdens het fietsen zelf de Garmin kan opladen. Thuis opladen doe je trouwens vanaf nu met USB-C.

Eerste rit

Met de Garmin Edge 840 en 840 Solar heeft Garmin een mooie launch achter de rug. Vier jaar na de Edge 830 en een klein jaar na de lancering van de 1040 en 1040 Solar is er nu dus deze nieuwe telg. Naast de 840 heeft Garmin ook de 540 en 540 Solar gelanceerd. Al deze fietscomputers zijn compacter dan de 1040 en laat ons eerlijk zijn, zo’n compacter toestel oogt wat strakker op de racefiets. Toch hebben we niets om over te klagen. Het scherm van de 840 is meer dan goed afleesbaar en de gegevensvelden zijn vrij in te stellen via de Connect-app. Je kiest dus zelf hoe groot je iets wil zien. Onze eerste ritjes waren veelbelovend. Het toestel start ontzettend snel op en na het kiezen van jouw profiel kan je meteen vertrekken. De 840 kan je bedienen via het aanraakscherm of via de knoppen, beide werken perfect. De 840 heeft maar liefst zeven knoppen, waarmee je makkelijk door de diverse menu’s kan gaan. Nieuwigheden die ons meteen opvielen, zijn zoals eerder gezegd de ClimbPro, maar ook de realtime Stamina en de nauwkeurigheid van de gps bleven ons bij. Op geen enkel moment viel het signaal weg en dus is dit toestel op elk terrein inzetbaar. De 840 Solar wordt geleverd met de standaard Garmin-houders en USB-C-lader.

Conclusie

Deze nieuwe Garmin is er eentje waarvoor je aardig in de buidel moet tasten, maar zeker en vast zijn geld waard. Voor de Solar-versie betaal je 599,99 euro, voor de versie zonder zonnepanelen betaal je 100 euro minder. Die Solar-functie wist ons te bekoren en ook de ClimbPro is een mooie toevoeging. Het gebruiksgemak van de Garmin Edge 840 mag echt onderstreept worden. Via de Garmin Connect-app kan je makkelijk trainingen en routes op het toestel zetten, zodat je dus geen computer meer hoeft te gebruiken.

We gebruikten de 840 Solar in combinatie met de Garmin Varia Radar en dat maakte voor ons het plaatje compleet. Achterliggend verkeer wordt duidelijk weergegeven op het toestel en ons veiligheidsgevoel nam alleen maar toe. Na enkele ritjes met de 840 en Radar kunnen we niet meer zonder.

Prijs Garmin Edge 840 Solar: 599,99 euro

Prijs Garmin Varia RTL 515 Radar: 199,99 euro

Meer info op de website van Garmin >>