Deel dit artikel:

Eén van de meest opvallende wielerevenementen: Velodome Criterium in Berchem

Het startschot wordt gegeven aan de toog van Café De Pelgrim.

Op zondag 25 september aanstaande vindt voor het derde jaar op rij het Velodome Criterium in Berchem plaats. Koereurs scheuren over het 2,1 kilometer lange tijdritparcours, terwijl hun tijd met de chronometer tot op de milliseconde gemeten wordt. Opvallend: het startschot wordt gegeven aan de toog van Café De Pelgrim. Inschrijven kan vanaf nu.

Fietsspeciaalzaak Velodome organiseert samen met het District Berchem opnieuw het Velodome Criterium, een koers met een knipoog. De straten rondom Stadsbrouwerij De Koninck worden afgesloten en de weg wordt vrijgemaakt voor deelnemers en hun stalen ros. Of dat stalen ros een stadsfiets, eenwieler, supersonische lichtgewicht, mountainbike, bakfiets of oude velo is, maakt helemaal niets uit. Zolang er maar geen motortje op staat.

Bekende wielrenner achterna
Het parcours is 2,1 kilometer lang. Naargelang de wedstrijdcategorie leggen de deelnemers dit traject twee keer of meer af. Zo doen vrouwen drie rondes, terwijl mannen er vier doen. In het duocriterium rijden ouders en kinderen twee rondes. In de ploegentijdrit kunnen teams van vijf tot acht deelnemers, waarvan minstens één vrouw, meedoen. De tijd van de vijfde renner is dan bepalend. Dit jaar werd ook een nieuwe categorie in het leven geroepen.

In de nieuwe ‘geschoren benen’-categorie kan je proberen de tijd van een wereldbekende wielrenner te verbeteren. Wie die wielrenner is, wordt nog heel even geheim gehouden. Enige vereiste om mee te doen in deze categorie: er mag géén haartje op je benen te bespeuren zijn. Oftewel: gladder dan glad. Inschrijven voor deze categorie kan pas op het moment dat de topwielrenner bekend wordt gemaakt. Nóg heel even nagelbijten dus.

Fiets als hoofdprijs
De organisatie hoopt dit jaar ook meer koersende vrouwen aan te trekken. Want uit onderzoek blijkt dat ook steeds meer vrouwen naar de fiets grijpen. 

De hoofdprijs is een fiets. Maar je hoeft niet als snelste over de eindmeet te komen om die te winnen. Aan de hand van je fietsnummer én een onschuldige hand wordt de winnaar gekozen. Daarnaast krijgt elke deelnemer een drankje én een leuk aandenken.

Koers, foodtrucks, muziek en Halve Neuro  
Ook naast het parcours is er van alles te doen. Van foodtrucks over De Koninck-live caravan tot het rijden met gekke fietsen en ook overbuur Stadsbrouwerij De Koninck zet zijn deuren open. Presentator van dienst is de Antwerpse hiphopper Halve Neuro.

Het Velodome Criterium is geïnspireerd op de Handjeskermis. In de jaren ‘50 vond elk jaar een buurtfeest plaats in de Boomgaardstraat en de omliggende straten. Hoogtepunt van die kermis was de wielerwedstrijd, die een massa toeschouwers op de been bracht. Nét als nu dus.

Inschrijven
Deelnemers hebben nog zo’n drie maanden om zich klaar te stomen, maar een rugnummer reserveren kan nu al. Op de website kan je jezelf of je team inschrijven. Inschrijven kost 10 euro per persoon, 20 euro voor een startplek in de ‘geschoren benen’-categorie en 60 euro per team.

Over Velodome
Velodome is dé fietsenwinkel in Antwerpen met een totaalconcept en aanbod rond fietsbeleving voor de recreatieve en sportieve fietser. Gelegen in de voormalige paardenstallen van Brouwerij De Koninck biedt Velodome een selectief assortiment van racefietsen, mountainbikes, stadsfietsen, elektrische fietsen, fietskleding en accessoires. De zaak is bekend voor zijn professionele onderhoudsservice en als e-bikespecialist.

Praktisch

  • Velodome Criterium
  • Zondag 25 september 2016 
  • 12.00 tot 17.00 uur
  • Adres: Boomgaardstraat 14, 2600 Berchem
  • Meer informatie

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE