Deel dit artikel:

Een fietsbril op sterkte: dit zijn de voordelen

“Als je duizenden euro’s aan een fiets besteedt, dan verdienen je ogen ook de nodige zorg.” Da’s de terechte redenering van Maxim Van Den Abeele, opticien bij Optiek Dhondt in Ronse en helemaal gek van fietsen. Hij licht de troeven toe van een fietsbril op sterkte.

Al zestien jaar zit Maxim Van Den Abeele (34) in het opticienvak. Optiek Dhondt vind je vlakbij de markt van Ronse en werd de voorbije jaren bij sporters en fietsers vooral bekend als dealer van het brillenmerk Oakley. “De crème de la crème als je als sporter op zoek bent naar een goede bril met kwalitatieve glazen. Qua prijskwaliteit kan er niks aan Oakley tippen. Ook niet op het terrein van sportbrillen op sterkte.” Het is genoegzaam bekend dat bijziende of verziende fietsers vaak worstelen met welke oplossing nu het best bij hen past. “Ik heb met mijn klanten eerst een soort van in-take gesprek. Wat zoeken ze, wat willen ze en met welk probleem kampen ze. Daarna stel ik de oplossing voor die het best aansluit bij hun noden. En er is voor elk budget wel een oplossing. Iemand die verziend is en moeite heeft zijn gps-scherm te lezen, kan al vanaf 200 euro geholpen zijn.”

Het laseren van de ogen is niet bij iedereen mogelijk. En bovendien is het een dure oplossing die geen garantie geeft op permanent goed zicht. Contactlenzen zijn een andere mogelijkheid. “Al kunnen sommigen die contactlenzen gewoon niet verdragen. Daarenboven is er altijd het risico dat je onderweg een lens verliest”, aldus Maxim die vooral de oplossing van gecorrigeerde glazen aanprijst. “En dan bedoel ik niet de krakkemikkige optische inserts die je in je sportbril klikt. Dat systeem zie je bij veel merken maar niet bij Oakley. Bij Oakley kiezen ze voor glazen op sterkte en daar zijn ze de allerbeste in. Het meest tricky aan glazen op sterkte is de kromming van de glazen en het optreden van een ‘vervormd’ zicht. Dat wil je natuurlijk niet! Wel, bij Oakley beheersen ze de techniek om bij glazen met een heel sterke kromming toch een optimaal zicht te garanderen. Oakley-modellen zoals de Flak 2.0, de Plazma, de Field Jacket, de Radar EV en de Jawbreaker kunnen perfect op sterkte worden gemaakt, al zijn de lenskleuropties bij die laatste twee iets beperkter.”

Maxim is blij met de evolutie die hij de jongste jaren binnen de fietscommunity vaststelt. “Fietsbrillen worden almaar populairder. Ze zijn een fashionitem geworden en het besef rijst dat een kwalitatieve fietsbril cruciaal is om de best mogelijke fietservaring te genieten. Investeren in een fiets van 8.000 euro is één ding maar je ogen verdienen ook wat. Toch? En wie een keertje met een Oakley heeft gefietst, die wil niks anders meer. Daar ben ik echt van overtuigd.” Wie een Oakley (al dan niet op sterkte) aanschaft bij Optiek Dhondt, kan overigens ‘all the way’ gaan en kiezen voor een volledig gepersonaliseerd design. “Samen met lakker David Meirhaeghe richtte ik enkele jaren geleden MAD Custom Creations op”, aldus Maxim. “Je unieke brilletje dat matcht met je helm en fiets: alles is tegenwoordig mogelijk. Voor 495 euro bieden we een custom pakket van helm en bril aan. Dan ben je natuurlijk he-le-maal uniek.”

Een nieuwe fietsbril in vier stappen

Acteur Louis Talpe is vaste klant bij Optiek Dhondt en wij volgden zijn traject van opmeting van de ogen tot het eindresultaat, met name een volledig custom brilletje…

  • Stap 1. Opmeting van de ogen Het oogonderzoek is altijd stap één. Hier wordt nagegaan hoe ver- of bijziend je bent. Hier wordt de dioptrie bepaald. Da’s de meeteenheid om de sterkte van de glazen aan te geven , een belangrijke parameter die bepaalt wat mogelijk is en wat niet.
  • Stap 2. Het brilmodel kiezen Oakley-modellen zoals de Flak 2.0, de Plazma, de Field Jacket, de Radar EV en de Jawbreaker kunnen perfect op sterkte worden gemaakt, al zijn de lenskleuropties bij de laatste twee iets beperkter.
  • Stap 3. Opmeting pupil in de lens Dit toestel meet de positie van het oog op in de bril. De lens heeft een centrum en moet perfect in lijn staan met de pupil van je oog. “Gebeurt deze opmeting niet correct, dan riskeer je een vervormd beeld en dat kan niet de bedoeling zijn”, aldus Maxim.
  • Stap 4. Customizen (voor wie dat wil) Een optie voor elke klant die een Oakley aanschaft bij Optiek Dhondt is die van het customizen. Wil je je uniek design, dan kan dat, mits de betaling van een supplement.