Deel dit artikel:

Duizend fietsers ‘opgelicht’ door Mantel en BBB Cycling

We naderen langzamerhand de kortste dag van het jaar. Reden voor fietsketen Mantel en BBB Cycling om fietsers attent te maken op de noodzaak van goede fietsverlichting. In diverse Nederlandse steden deelden beide partijen gratis lampjes uit.

Bij het grootste gedeelte van de verkeersongevallen die eindigen op de spoedeisende hulp is een fietser in het spel. Fietsen in het donker zonder verlichting en fietsen met slechte verlichting zijn hier nog altijd een oorzaak van. Volgens het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verkleint goede fietsverlichting de kans op een ongeluk met 17 procent.

Sommige groeperingen nemen iets meer risico dan andere, zo blijkt. Jongeren stappen jongeren vaker op de fiets met weinig tot geen verlichting ten opzichte van oudere mensen. In grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht wordt er gemiddeld 10 procent vaker rondgereden zonder fietslamp.

Straatactie

Mantel en BBB Cycling vonden het hoogtijd om in actie te komen. Zij zijn in diverse Nederlandse steden de straat opgegaan en hebben er fietsers ‘opgelicht’. Deze fietsende voorbijgangers kregen een gratis lampje om de zichtbaarheid in het verkeer enigszins te vergroten. Bekijk de video van de straatactie hieronder.