Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

DT Swiss brengt PR 1400 Dicut OXiC wielenset

Nieuwe wielenset voor veeleisende renners.

Van een pakkende naamgeving kun je DT Swiss in het geval van hun nieuwste wielenset niet betichten (*) maar de PR 1400 Dicut OXiC wielen maken dat ruimschoots goed met de karrenvracht aan hightech technologie die ze aan boord hebben.

Van wielensets wordt tegenwoordig niet alleen geëist dat ze licht zijn, maar ook dat ze strak sturen, fenomenaal goed remmen en van algehele topkwaliteit zijn. Volgens DT Swiss voldoen de PR 1400 Dicut OXiC’s helemaal aan dat eisenpakket.

Het zijn de eerste wielen die met behulp van OXiC-techniek gemaakt zijn, wat inhoudt dat er een keramische laag is aangebracht op de remrand van de velg. Dit gebeurt op een soortgelijke manier als bij anodiseren: de velg wordt ondergedompeld in een oplossing van elektolyten, waarna die onder spanning wordt gezet. Het verschil met anodiseren is echter dat er bij deze methode miljoenen plasma-ontladingen plaatsvinden die zorgen voor extreem hoge temperaturen en druk zodat de oxiderende laag zich uiterst stevig aan het aluminium van de velg hecht.

Het OXiC remoppervlak is zo hard dat slijtage gedurende de normale levensduur uitgesloten is, terwijl de remkracht onder alle weersomstandigheden optimaal is, aldus DT Swiss.

Bij het OXiC coating-proces worden geen vluchtige organische substanties of zware metalen gebruikt, waarmee het een erg milieuvriendelijke technologie is. Omdat de coating geen inkten of kleurstoffen bevat, is hij bovendien UV-stralingsongevoelig en zal de velg niet verkleuren. Die kleur is trouwens erg chique: mat zwart/grijs.

De nieuwe set heeft DT 240 naven, is in zijn lichtste configuratie 1435 gram (635 + 800) en zal verkrijgbaar zijn vanaf september. De set heeft een adviesprijs van 998 euro en een maximaal berijdersgewicht van 110 kg.  

(*) Over de naamgeving is overigens zeker wel nagedacht. Alle wielen van DT gaan volgens een naam krijgen volgens het stramien dat voor mtb-wielen al wordt gevolgd. PR staat voor Performance Road, 1400 duidt op het kwaliteitsniveau van de velg (hier: gelaste alu velg) en Dicut en OXiC wijzen op technologieën van DT Swiss zelf. Al met al een complexe kwestie, die naamgeving. Als ‘1400’ nu zou staan voor het gewicht in grammen, akkoord, dan was dat al een nuttig aanknopingspunt om de wielenset te kunnen inschatten, maar dat is dus niet het geval. (RVS)