Deel dit artikel:

Dronken van geluk na Poels’ zege in LBL

Renner revalideerde van een zware valpartij. Bekijk de docu.

Nederland is in de ban van de overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik. Zo heel gek is dat niet. De Nederlanders wachtten al sinds 1988 op een nieuwe zege in ‘La Doyenne’ en met de overwinning in Ans krijgt de schrale voorjaarscampagne van de noorderburen toch wat kleur. Televisie-icoon Mart Smeets verwoordt het in de media als volgt: ‘Wout Poels heeft ons Nederlanders weer wat hoop gegeven’.

De zege leidde direct tot spontane acties: op Facebook startte een actie waarin feestende supporters elkaar konden taggen en de Boels-boog in Ans – vernoemd naar de sponsor van ASO en Luik-Bastenaken-Luik- werd met behulp van Photoshop gewijzigd in de Poels-aankomst. Ook elders was er euforie, bijvoorbeeld in de teambus van Sky. Hieronder een overzicht.

Veel mensen stonden zondag na Poels’ overwinning stil bij diens tegenslag in 2012. Dat jaar was er voor de Limburger eentje om snel te vergeten. Hij verloor in januari zijn vader na een lang ziekbed en raakte in juli zwaar geblesseerd na een val in de Ronde van Frankrijk. Hij had onder meer een gescheurde milt en nier, er werd gevreesd voor zijn verdere loopbaan. Zijn neef en documentairemaker Marijn Poels volgde hem in die periode. De docu is hieronder te zien.