Deel dit artikel:

Design museum Gent neemt je mee naar fietstoekomst

Donderdagavond opent in Gent de tentoonstelling 'Bike to the Future'.

Donderdagavond (vanavond) opent in Design museum Gent de nieuwe tentoonstelling ‘Bike to the Future’, die een glimps geeft van de toekomst van het fietsen. Het is een indrukwekkende preview prototypes en nieuwe gadgets, uitgedacht door de meest ingenieuze ontwerpers. Bij de productie kwam het aan op gevoel voor design en uitstekend vakmanschap.

In de tentoonstelling zitten veel strakke, eigentijdse modellen zoals de elektrische fiets ‘M.A.S.S. Snow’ van Philippe Starck en ‘Bamboo’ van Ross Lovegrove, maar ook prototypes en experimenten met ongebruikelijke materialen en functies. Eén daarvan is het plooifietsontwerp van Gianluca Sada dat opgevouwen even compact is als een paraplu. Tussen de fietsen door prijken inventieve accessoires. Het magnetische fietslicht ‘iFlash One’, de ‘Hövding’ airbaghelmen en het ‘Hammerhead’ zijn er een paar van. Ook België is niet vergeten: er zijn onder andere fietsen van het merk Eddy Merckx, Jaegher is vertegenwoordigd en er zijn aluminium spatborden van Curana.

Het voorbije decennium maakte de fiets een enorme comeback als vervoersmiddel. Hedendaagse stadsplanning grijpt nu meer dan ooit terug naar de tijd toen steden nog plekken waren op mensenmaat, met rationele en praktische oplossingen voor stedelijke mobiliteit. De fiets krijgt een grote impact op de ontwikkeling van onze steden als bezieler en drijvende kracht voor nieuw design en stedelijke infrastructuur, gaande van nieuwe vormen van parkeren, bruggen en fietstunnels tot meer kleinschalige interventies als regensensoren voor fietsen aan verkeerslichten. Ook aspecten als mobiliteit, veiligheid en de fietserscommunity krijgen dus een plaats in het museum met onder andere de ‘London Underline’ en ‘Van Gogh-Roosegaarde Fietspad Eindhoven’ vanuit mobility en de Gentse ‘fietskeuken’ en ‘Bicycle Gangs of NY’ die aspecten tonen van de fietscommunity.

  • De tentoonstelling loopt van 25 maart tot en met 23 oktober 2016 in Design museum Gent.