Deel dit artikel:

Decathlon lanceert e-bike met een automatische versnellingsbak

Decathlon biedt onder eigen merken als Van Rysel en Rockrider al langer allerlei fietsen aan. Daar komt een elektrische stadsfiets bij die onder merknaam B'Twin de markt op gaat. De B'Twin LD 920 E Automatic voorziet in een traploos, automatisch schakelsysteem en stemt de trapkracht en ondersteuning op elkaar af.

Bij de ontwikkeling lijkt Deacthlon niet over één nacht ijs te zijn gegaan. De LD 920 E Automatic is goed voor allerlei technische snufjes. Eén daarvan is de automatische versnellingsbak die Decathlon zelf heeft ontwikkeld. Daarmee kun je onderweg automatisch en traploos schakelen. “Zelfs heuvelop wegrijden is kinderspel, want de elektronica kiest automatisch de juiste versnelling en reageert binnen enkele seconden op impulsen van de pedalen”, klinkt het bij Decathlon.

De technologie is het resultaat van drie jaar voorbereiding en ontwikkeling. Er is in het geval van de Owuru-motor samengewerkt met de startup E2 Drives, afkomstig uit ons land. Dit is een tweemotorig systeem dat trapondersteuning koppelt met traploos automatisch schakelen. “Je kiest de gewenste cadans en de motor regelt de juiste ondersteuning”, verduidelijkt Decathlon.

Tot 150 kilometer actieradius

Zoomen we verder op de 250 watt-motor in, dan zien we dat deze voorziet in een maximaal koppel van 65 newtonmeter. Deze wordt gevoed door een geïntegreerde batterij van 702 wattuur. Onder de meest ideale omstandigheden kun je met een volgeladen accu 150 kilometer afleggen in de eco-modus. De hydraulische schijfremmen van Tektro moeten de veiligheid verhogen.

GPS-tracker

Qua elektronica is er ook goed nagedacht. In de stuurpen is een touchscreen ingebouwd. Hierop lees je bijvoorbeeld af hoeveel kilometer je nog kunt rijden met de resterende batterijcapaciteit. De e-bike heeft een walk assist, wat niet onbelangrijk is, aangezien de fiets volgens de specs zo’n 26 kilogram weegt. Dankzij de ingebouwde GPS-tracker met 4G moet het terugvinden na diefstal vergemakkelijkt worden.

De nieuwe elektrische stadsfiets is er als heren- en damesfiets. De prijs bedraagt 2.999 euro.