Deel dit artikel:

De Tacx Neo 3M laat je meer bewegen tijdens virtuele rit

Het indoorseizoen komt op volle stoom. Reden genoeg voor Garmin om met een nieuw trainsysteem te komen. De Tacx Neo 3M is het nieuwste product, het volgt de Tacx Neo 2T op. De trainer voorziet onder andere in geïntegreerde bewegingsplaten, waardoor je lateraal en zijwaarts kunt bewegen.

Zo’n vier seizoenen terug kwam de Tacx Neo 2T op het toneel. Op dat moment was dat systeem het uithangbord in de collectie. In de tussentijd heeft de technologie niet stilgestaan, en dus vindt moederbedrijf Garmin het tijd geworden om wat innovaties bij deze Tacx-trainer door te voeren.

Dansen op de pedalen

De belangrijkste vernieuwing is toch wel de inbouw van bewegingsplaten. Deze zijn in de basis van het apparaat geïntegreerd en zorgen er in feite voor dat je tijdens de indoorrit verschillende kanten op kunt bewegen. Dansen op de pedalen tijdens een klim kan zo ook indoor. Garmin streeft er zo naar de rijervaring in de huiskamer nog wat echter te maken. Ook het comfort moet volgens Garmin toenemen, omdat je minder statisch in het zadel zit. Ten derde ontstaat er door de flex minder druk op je fietsframe. Met andere woorden: de levensduur neemt wat toe.

De beweegplaten waren al afzonderlijk verkrijgbaar, maar nu zijn ze dus ook vanuit de fabriek ingebouwd in een trainer. Dat is voor het eerst. Als je die beweging liever niet hebt, dan kun je de technologie uitschakelen met behulp van knoppen.

Magneetmotor

Binnen in de trainer zijn op het eerste gezicht geen grootse aanpassingen gedaan. Nog altijd heeft het systeem een magneetmotor met 32 Neodymium-magneten, waar het naar vernoemd is. Deze soort weerstandsmotor zorgt ervoor dat de weerstand wordt aangepast aan het gewicht van de indoorfietser, waardoor de ervaring nog wat realistischer wordt. Het is bovendien niet nodig om de trainer te kalibreren omdat externe factoren – denk aan temperatuur – geen invloed hebben.

Ervaar wisselende ondergrond

Garmin stelt dat de trainer beklimmingen tot 25 procent kan simuleren. Kortom, bij gebruik van programma’s als Zwift en Rouvy kun je het echte hooggebergte ervaren. De prestatieregistratie is volgens Garmin tot 1 procent nauwkeurig. Dat wil zeggen dat je vermogen, snelheid en cadans hooguit 1 procent afwijken van de realiteit. In de sprints registreert de trainer een vermogensoutput tot 2.200 watt. Aardig detail is dat de magneten in de trainer kunnen bewegen. Op die manier kan het toestel verschillende ondergronden nabootsen.

De Tacx Neo 3M wordt standaard geleverd met een 11 speed cassette. De trainer is nu verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van 1.999,99 euro.

Gerelateerde artikels