Deel dit artikel:

De start van de Ronde verhuist naar Antwerpen

Muur van Geraardsbergen komt terug in het parcours.

De verhalen deden al langere tijd de ronde, maar de kogel is nu definitief door de kerk: de Ronde van Vlaanderen vertrekt vanaf volgend jaar in Antwerpen. Na negentien jaar in Brugge te zijn opgestapt, verhuist de start voor in ieder geval vijf jaar naar het noorden. Ook keert de Muur van Geraardsbergen terug in ‘Vlaanderens Mooiste’.

Wauter Vandenhaute, oprichter van Flanders Classics laat Het Nieuwsblad weten dat de verhuizing geen gemakkelijke keuze is geweest. “Dit is geen keuze tegen Brugge. De organisatie was daar altijd perfect. Maar sinds we met Flanders Classics de Ronde in 2009 hebben overgenomen, is altijd al door andere partijen gepolst naar de mogelijkheden om de start te organiseren. Het vorige Antwerpse stadsbestuur had al interesse, maar pas als het contract met Brugge was afgelopen, wat nu het geval is, zouden we alles met een frisse blik bekijken. Dat is nu gebeurd.”

Antwerpen telt voor de start van de Ronde 400.000 euro neer. Volgens Flanders Classics heeft men het bewust niet tot een opbod met Brugge laten komen. “Voor de start van een vlakke Tourrit is de prijs 360.000 euro. Omdat de Ronde nog iets meer grandeur heeft, hebben we er een symbolisch bedrag bovenop gedaan. Antwerpen was meteen bereid om dat te betalen. Om alles zo sereen mogelijk te laten verlopen, hebben we met Brugge zelfs niet over geld gepraat”, aldus Vandenhaute.

De verhuizing van de startplaats is niet de enige verandering. Wat heel veel koersliefhebbers zal aanspreken is de terugkeer van de Muur van Geraardsbergen. De befaamde helling krijgt 95 kilometer voor de finishlijn een plaats in het rondeboek. De finale zoals die nu is blijft intact. “De Muur wordt opnieuw een ijkpunt in de wedstrijd”, stelt Vandenhaute. “Ik heb het altijd jammer gevonden dat de Muur was verdwenen uit het parcours, maar toen kon het niet anders. Door de keuze voor Antwerpen is dat nu wel opnieuw mogelijk.”

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE