Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘De producten van BORN zijn van premium kwaliteit’

Het gebruik van de juiste voeding was lange tijd één van de meest onderschatte factoren in de wielersport. Dat is in de loop der jaren flink veranderd. Profploegen zijn immers niet voor niets kritisch en gebruiken enkel het beste wat erop de markt te vinden is. Zo vertrouwt Team Sunweb al jaren op de kwaliteit van BORN. “De producten van BORN hebben de juiste verhoudingen en ingrediënten voor de duursporter en dat is uniek”, meent Team Sunweb’s voedingexperte Titia van der Stelt.

Titia van der Stelt, als voedingexperte bij Team Sunweb weet je als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is.
“Klopt, voeding is net als materiaal, mentaal welzijn, slaap, herstel, training en talent een van de belangrijkste factoren voor performance. Door goede voeding kun je het maximale uit je prestaties halen. Je kan makkelijker vermoeid raken als je te weinig eet of drinkt tijdens een koers.”

In hoeverre is de rol van voeding in de loop der jaren geëvolueerd in de wielersport?
“Wielrenners zijn gemiddeld de voorlopers op het gebied van voeding. Al snel werd er gerealiseerd dat brandstof een belangrijke factor is bij zo’n intensieve inspanning. Heel lang geleden – nog ver voor de jaren ’70 – waren eiwitten enorm belangrijk in de wielersport, omdat spieren immers zijn opgebouwd uit eiwitten. Het gevolg was dat er voor de wedstrijd telkens biefstuk op tafel stond.”

“Pas later werd gerealiseerd dat eiwitten vooral bouwstoffen zijn, dus ideaal voor het herstel en dat juist de koolhydraten een belangrijke brandstof zijn. Ook kwam men snel tot de conclusie dat als je de brandstof niet aanvult, maar wel lang door fietst, je prestaties kunt verliezen. Daaruit is de sportvoeding ontstaan.”

“Voeding is net als materiaal, mentaal welzijn, slaap, herstel, training en talent een van de belangrijkste factoren voor performance”

Wat zijn veel gemaakte fouten op het gebied van voeding bij sporters?
“Kijken naar wat de buurman doet. Als je bijvoorbeeld nog nooit met sportvoeding hebt getraind en een halve marathon gaat lopen, moet je niet de dag zelf sportvoeding meenemen omdat iemand heeft gezegd dat het goed voor je is. Je bent er immers niet op getraind en je weet niet hoe de smaak tijdens inspanning bevalt. Uiteraard is te weinig eten onderweg of te weinig koolhydraten innemen uit den boze.”

Hoe groot is het verschil in het voedingspatroon tussen vrouwen en mannen in jullie ploeg?
“Omdat de trainingen en wedstrijden bij vrouwen veelal een stuk korter zijn, scheelt dit makkelijk zo’n 2000-4000 kcal per dag.”

Hoe proberen jullie het voedingspatroon van jullie renners te optimaliseren?
“Door alle renners intensief te begeleiden, zodat ze exact weten wanneer ze wat waarvoor kunnen nemen. We sturen koks mee met grote wedstrijden en ontwikkelen protocollen voor de verzorgers, zodat er uitgebalanceerde feeding bags zijn tijdens de koers. Verder coachen we op het voedingspatroon thuis.”

Waarom gebruiken jullie als ploeg de producten van BORN?
“Al een lange tijd werken we samen met BORN. Op het gebied van productontwikkeling, maar we maken ook gebruik van het brede assortiment: zowel wellness, supplementen als de sportvoeding. En dat bevalt nog altijd heel goed!”

“BORN is altijd op zoek naar een stapje extra om nog meer uit het product te halen”

Wat zijn de grote voordelen van het merk BORN ten opzichte van andere merken?
“Samen met BORN ontwikkelen we al een lange tijd producten, daardoor zijn de producten exact volgens de ideale samenstelling en smaak, zodat het bij onze atleten perfect aansluit op de behoefte. BORN is tevens altijd op zoek naar een stapje extra om nog meer uit het product te halen. Denk aan PeproPro en binnenkort FruitFlow van DSM voor een optimaal hersel of WattsUp om meer energie vrij te maken.”

Jullie werken intensief samen met BORN. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?
“Er ontstaat een vraag, bijvoorbeeld vanuit de wetenschap: een nieuw inzicht dat bepaalde ingrediënten of verhoudingen nog beter zijn. Of een vraag vanuit de renners bijvoorbeeld op het gebied van smaak of textuur. Het kan ook ontstaan vanuit de consument richting BORN. Met deze vraag gaan we om tafel en kijken we naar wat er voor nodig is om al deze factoren mee te nemen. Een bezoekje aan de fabriek, een brainstormsessie of een lezing horen er allemaal bij.”

Uit die samenwerking is recent de sportdrank BORN ISO PRO+ gekomen. Kun je wat meer vertellen over hoe dat product in samenspraak met jullie tot stand is gekomen?
“DSM had het speciale aminozuur PeptoPro ontwikkeld dat het herstel versnelt. BORN had behoefte aan een exclusief vernieuwend product, terwijl wij belang hadden bij deze voordelen en een smaakvolle sportdrank in de juiste verhoudingen. Zo is uiteindelijk deze frisse drank tot stand gekomen.“

Wat is zo bijzonder aan dat product?
“Enerzijds dus het Peptopro-eiwit. Dat aminozuur (bouwblokje van eiwit) is in stukken gehakt en hecht zich direct aan de spieren. Zo kun je al tijdens het fietsen actief herstellen. Anderzijds heeft het de juiste verhouding van glucose en fructose 2:1 voor een maximale opname van koolhydraten.”

Welke producten van BORN gebruiken jullie nog meer in de ploeg en op welke momenten?
“Eigenlijk alle producten de hele dag door. Het begint bijvoorbeeld met supplementen in de morgen, een cafeïneshot en warm-up olie op de benen voor de wedstrijd, dan repen, gelletjes en sportdrank tijdens de wedstrijd, een recoveryshake en reep na de wedstrijd en de welnesslijn bij het douchen en op de massagebank.”

Hoeveel BORN-producten gebruiken renners tijdens de wedstrijd?
“Circa 3 items (ongeveer 90g koolhydraten in totaal) per uur.”

De grootste angst van iedere sportieve fietser is een hongerklop. Op welke wijze proberen jullie dat met de producten van BORN te voorkomen?
“Door tijdig de koolhydraten en het vocht weer aan te vullen. Dat begint al vanaf het eerste uur in de wedstrijd.”

In 2019 willen jullie een uniek Keep Challenging Center inrichten in Sittard, vlakbij de hoofdbasis van BORN. Hoe belangrijk is dat voor jullie als ploeg?
“Het allermooiste van zo’n trainingscenter is dat je samen zo goed mogelijk kan trainen. Dat betekent ook zicht hebben op wat er wordt gegeten en gedronken tijdens de training, zodat dit zo goed mogelijk in de wedstrijd kan worden toegepast. Dat BORN ongeveer om de hoek zit, is natuurlijk ideaal: er gaat zo geen enkele training zonder goede sportvoeding voorbij.”

“Er zijn geen of bijna geen andere merken die de juiste verhoudingen en unieke ingrediënten combineren voor duursporters”

Waarom zou je de producten van BORN iedere sporter kunnen aanbevelen?
“Inhoudelijk zijn de producten premium kwaliteit. Er zijn geen of bijna geen andere merken die de juiste verhoudingen en unieke ingrediënten combineren voor duursporters. Bovendien smaakt het ook nog eens goed.”

Gerelateerde artikels