Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De nieuwe Specialized Epic Hardtail: gemaakt voor de Lage Landen!

Hoewel internationaal de full-suspension mountainbike inmiddels de voorkeur van de meeste mountainbikers geniet, blijven we in de Lage Landen fans van de hardtail. Simpelweg omdat de meeste omlopen in Vlaanderen en Nederland niet technisch genoeg zijn om de inzet van een volgeveerde fiets te rechtvaardigen. De nieuwe Specialized Epic Hardtail is lichter dan zijn voorganger, volgens Specialized comfortabeler en dankzij een bijgespijkerde geometrie ook inzetbaar op technisch veeleisende omlopen.

Lichter

First things first: het Epic Hardtail frame ging op dieet. Door de carbon lay-up opnieuw te bekijken en door de aluminium inzetstukken in de achterpatten te elimineren, kon het frame 75 gram afslanken tot een redelijk indrukwekkende 790 gram voor een gelakt frame in maat medium. Dat gewicht is trouwens van het S-Works frame dat als enige gebruik maakt van 12M carbon, alle andere Epic Hardtails uit de line-up zijn opgebouwd rond een frame van 11M carbon. Om de hardtail ook op zwaarder terrein te kunnen inzetten, verbreedde Specialized de achtertrein zodat frame en vork nu banden tot 2,4” slikken. Niet alleen de bredere banden zorgen er voor dat de Epic Hardtail nu ook technisch lastiger terrein aankan, de geometrie van de voortrein werd om dezelfde reden aangepast.

Aangepaste geometrie

Net zoals andere merken dat al deden, maakte Specialized de balhoofdhoek iets luier wat de fiets gemakkelijker maakt om mee af te dalen (als de vork wat schuiner staat, heb je minder snel de neiging om in een steile helling overkop te slaan). Keerzijde van de medaille is dat een luiere balhoofdhoek de fiets te lang en te log kan maken, vandaar dat Specialized de inmiddels gangbare ‘truc van de foor’ toepast door de vorksprong te verkleinen. Dat blijkt immers de gouden combinatie: de luiere balhoofdhoek maakt de fiets in afdalingen stabieler terwijl de kleinere vorksprong de wielbasis verkort wat de wendbaarheid ten goede komt.

Comfort, maar dan anders

Om echt steile afdalingen vlot te kunnen nemen, kiezen ook steeds meer cross-country racers voor het gebruik van een dropper post. Om zo’n zadelpen met verstelbare zithoogte te kunnen monteren, vergrootte Specialized de diameter van de zitbuis van 27,2 naar 30,9 mm. Die ranke zadelpen zat in het oude model van de Epic Hardtail om het comfort te garanderen, maar die moest dus overboord om het gebruik van een dropper te faciliteren. Om de nieuwe Epic Hardtail toch comfortabeler te krijgen dan zijn voorganger, werden de poten van de staande achtervork ranker en werd er in de zitbuis een boogvorm verwerkt die de trillingen wegfiltert.

De Specialized Epic Hardtail komt als complete fiets in zeven modellen met adviesprijzen van 2.099 tot 9.499 euro. Als frameset is enkel het S-Works frame beschikbaar en dat aan een adviesprijs van 2.999 euro. Hieronder een overzicht van de line-up met de belangrijkst kenmerken van de fietsen. Alle modellen staan vanaf begin augustus bij de dealer, zo nu ongeveer dus… Je vindt ze ook op de site van Specialized.

S-Works Epic Hardtail AXS: 9.499 euro

Frame: S-Works Fact 12M – Vork: RockShox SID Brain, 100 mm – Aandrijving: Sram XX1 Eagle AXS – Wielen: Roval Control SL – Kleuren: Gloss Dove Grey / Rocked Red / Crimson. Satin Ultralight Black / Metallic White Silver

S-Works Epic Hardtail Ultralight: 8.499 euro

Frame: S-Works Fact 12M

Vork: FOX Factory Step-Cast 32, 100 mm

Aandrijving: Sram XX1 Eagle

Wielen: Roval Control SL

Kleur: Satin Ultralight Black / Gold Foil

S-Works Epic Hardtail XTR: 8.299 euro

Frame: S-Works Fact 12M

Vork: RockShox SID Brain, 100 mm

Aandrijving: Shimano XTR M9100

Wielen: Roval Control SL

Kleur: Satin Chameleon Supernova / Holographic Reflective

Epic Hardtail Pro: 5.699 euro

Frame: Specialized FACT 11M

Vork: Rock Shox SID Brain Solo Air, 100 mm

Aandrijving: Sram X01 Eagle

Wielen: Roval Control Carbon

Kleur: Gloss Vivid Pink / Pro Blue / Metallic White Silver

(Let ook op de moddervette Fast Trak skinwall banden!!!)

Epic Hardtail Expert: 4.199 euro

Frame: Specialized FACT 11M – Vork: Rock Shox SID Brain, Solo Air, 100 mm – Aandrijving: Sram GX Eagle + Truvativ Stylo – Wielen: Roval Control Carbon

Kleuren: Gloss Metallic Crimson / Rocket Red. Satin Carbon / Tarmac Black

Epic Hardtail Comp: 2.699 euro

Frame: Specialized FACT 11M – Vork: RockShox Reba RL, 100 mm – Aandrijving: Sram NX Eagle – Wielen: Roval Control Alloy

Kleuren: Gloss Dove Grey / Blue Ghoat Pearl / Pro Blue. Gloss Mint / Tarmac Black / Aqua. Satin Carbon / Hyper Green

Epic Hardtail: 2.099 euro

Frame: Specialized FACT 11M – Vork: RockShox Judy Gold 29, 100 mm – Aandrijving: Sram SX Eagle – Wielen: Specialized XC 29

Kleuren: Gloss Flo Red / Metallic White Silver / Tarmac Black. Satin Black / White. Satin Dusty Lilac / Summer Blue.

Gerelateerde artikels