Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De nieuwe Canyon Exceed hardtails zijn er!

Met zijn nieuwe Exceed, en dan vooral de CFR-uitvoering, gaat Canyon openlijk het gevecht met de weegschaal aan. Resultaat: een ultralichte, stijve en toch sterke fiets, met dank aan het gebruik van… ‘éénhoornhaar’.

Canyon maakte vandaag zijn nieuwe Exceed-modellen bekend. Op basis van de carbon lay-up van het frame, kunnen we ze in drie klasses opdelen: Exceed CF, Exceed CF SLX en Exceed CFR. Het CFR-platform is splinternieuw en springt vooral in het oog met een framegewicht van amper 835 gram voor een gelakt frame in maat M, inclusief universele derailleurpat, zadelpenklem en beschermingsplaatje aan de liggende achtervork.

Eénhoornhaar: zeldzame carbonvezels

Een frame van 835 gram dat toch stijf en vooral sterk genoeg is om het offroad gooi- en smijtwerk te overleven, dat bouw je niet in zeven haasten. Maar liefst 6 jaar ontwikkeling en 30.000 testuren liggen aan de basis van het frame van de gloednieuwe Exceed CFR. Canyon gebruikt heel hoogwaardige (en dure) M40X-koolstofvezels van het Japanse merk Toray, die zo zeldzaam zijn dat ze de bijnaam ‘unicorn hair’ opgekleefd krijgen. De ingenieurs mochten met dit exclusieve materiaal spelen om het perfecte raakvlak te vinden tussen lichtheid, stijfheid en sterkte.

Aangepaste geometrie

Gaan we één of meerdere trapjes lager op de budgettaire ladder, dan komen we uit bij de Exceed CF SLX en de Exceed CF. De drie modellen verschillen van hun anorectische CFR-broertje in carbon lay-up en afmontage. De geometrie van deze Exceeds is wel steeds dezelfde.

Zoals bij de meeste moderne mountainbikes werd de ‘reach’ of het bereik langer: in dit geval 10 tot 20 mm, afhankelijk van de fietsmaat. Om dat te compenseren, wordt een korte stuurpen van 80 mm gemonteerd. De balhoofdhoek is met 69 graden wel vrij steil, in vergelijking met bijvoorbeeld de nieuwe BMC Twostroke, de BH Ultimate of de Specialized Epic hardtail. De combinatie van dat alles moet voor een betere controle zorgen over technische passages en een vinnig stuurgedrag op singletracks.

Oog voor detail

Ook de afmontages van de nieuwe Exceed hardtails mogen er wezen. De topmodellen krijgen een carbon cockpit mee waarbij stuur en stuurpen één geheel vormen. Daarnaast wordt er ook een carbon dropper post voorzien op de Exceed CFR en een alu exemplaar op de CF SLX. Daarmee laat je het zadel 60 mm zakken wanneer de grond onder je wielen echt vervaarlijk naar beneden gaat. Een geïntegreerde ‘Impact protection unit’ in het balhoofd beschermt je frame tegen stuurinslag, de zadelpenklem is knap verstopt en een rubberen afdekkapje houdt de modder tegen en de Quixle-hendel in de achteras maakt een snelle (de)montage van het achterwiel mogelijk.

Negen modellen

Er is een Exceed voor ieder budget. In totaal kan je kiezen uit negen verschillende modellen, met vaak ook nog twee kleurstellingen. Een Exceed CF-frame weegt 1312 gram en komt in vijf uitvoeringen: de CF 5 (1699 euro), de CF 5 WMN (1699 euro), de CF 6 (2199 euro), de CF 7 (2699 euro) en de CF 7 WMN (2699 euro). Daar boven vind je de Canyon Exceed CF SLX 8 en CF SLX 9 met hun frame van 1015 gram. Die kosten respectievelijk 3699 en 4699 euro, hebben alu dropper posts en een carbon cockpit. Neusje van de zalm is de Exceed CFR. Die is er in een Team-uitvoering voor 5699 euro met Shimano XTR-groepset, Fox 32 SC Factory-voorvork, DT Swiss XRC1200-wielen en flexibele VCLS 2.0-zadelpen. De CFR LTD-variant kost 6499 euro en wordt afgemonteerd met Sram XX1 Eagle AXS, een RockShox Sid SL Ultimate-voorvork, Reynolds Black Label-wielen en een carbon DT Swiss D232-zadelpen.

Meer info over de verschillende Exceed-modellen en hun afmontages vind je op de website van Canyon.

Gerelateerde artikels