Deel dit artikel:

Danilo Di Luca doet boekje open in biografie: “Spijt heb ik totaal niet”

Op 26 april komt de biografie van Danilo Di Luca uit.

Voor boekenwurmen die tevens koersliefhebber zijn, wordt het ongetwijfeld smullen: Danilo Di Luca brengt op 26 april zijn biografie uit en daarin neemt de ex-renner geen blad voor de mond. “Als ik geen doping zou hebben genomen, had ik nooit gewonnen”, meldt de 40-jarige Italiaan in ‘Bestie di Vittoria’ zoals zijn boek heet.

Di Luca geeft te kennen dat hij in 2001, in zijn vierde profseizoen, begon met het valsspel. “Testosteron, epo, cortisonen, ik nam het allemaal.” En: “Doping verbetert je prestatie met vijf tot zeven procent. Als je in topvorm bent, kan het zelfs twaalf procent verschil maken. Doping is niet verslavend, maar eerder een machtsinstrument. Degene die wint, verdient veel geld voor hemzelf, het team en de sponsoren.”

De renner legt in het boek zonder enige schaamte uit dat hij zijn eigen weg vond in het dopingwereldje. “Je kan voor de middelen geen voorschrift krijgen bij de dokter, dus je zoekt het spul zelf bij elkaar. Via het fitnesscenter of het internet. Binnen de sport weet iedereen dat. Het hoort er nu eenmaal bij. Als je gepakt wordt, dan heb je een foute timing gehanteerd want iedereen weet hoeveel uren er moeten verstrijken vooraleer een test niet meer positief is.”

Di Luca won in 2007 de Ronde van Italië en Luik-Bastenaken-Luik. Zijn loopbaan leek over toen hij in 2009 positief testte op epo, maar in 2013 stond hij garant lange aanvallen in Giro. In diezelfde ronde liep hij nogmaals tegen de lamp. De controleur gebruikte een nieuwe test die sporen van epo langer kon terugvinden in het lichaam. Het gevolg: een levenslange schorsing. “Spijt heb ik niet, totaal niet. Ik heb gelogen en mensen voor de gek gehouden. Ik deed wat ik moest doen om als eerste te finishen.”

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE