De tentoonstelling
De tijdelijke tentoonstellingen in het Centrum Ronde van Vlaanderen vinden voortaan onderdak in het halfrond waar vroeger de introductiefilm van de Ronde van Vlaanderen werd afgespeeld. Nu is er op een heldere manier en op een beperkte oppervlakte de expo ‘Koersen in de Groote Oorlog’ ondergebracht. De ruime historische context is de leidraad. Die wordt doorspekt door 12 verhalen over soldaten op de fiets, gesneuvelde Tourwinnaars en koersen in krijgsgevangenkampen. Vergewis je van het verhaal van François Faber, eerste buitenlandse Tourwinnaar, anoniem gestorven in de loopgraven. En verder: het verhaal van Ottavio Bottecchia, de metselaar die een campionissimo werd en in mysterieuze omstandigheden overleed; van Henry George, olympisch kampioen en tijdens de oorlog met een Belgische pantsereenheid de wereld rondtrekkend; van Hélène Dutrieu, stuntvrouw, rallyrijder, piloot én topwielrenner. Vertrekpunt is de Ronde van Vlaanderen in 1913. Via de Ronde van Frankrijk in 1914 reis je als bezoeker verder naar het eindpunt in 1919, de Omloop der Slagvelden. De Belgische broodrenners die tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven kwamen, krijgen een mooi podium en eerbetoon aan de hand van authentieke foto’s en een reeks artefacten.
Virtual Reality Experience
Uitsmijter en meteen ook klapstuk van de tentoonstelling is de virtual reality experience waarbij je in de huid van wielrenner Paul Deman kruipt. Je beleeft wat de Ronde van Vlaanderen-winnaar van 1913 meemaakte op zijn smokkeltochten. In zijn fietskader verstopte boodschappen bracht hij van het bezette België naar het neutrale Nederland. In zijn spoor fiets je mee doorheen de Vlaamse Slagvelden. En je mag/moet trappen want de Duitsers zitten je op de hielen. Provinciaal gedeputeerde Hilde Bruggeman, ook voorzitster van de raad van bestuur van het Centrum Ronde van Vlaanderen, was de eerste om de VR Experience in te rijden en was bijzonder onder de indruk van de ervaring die je als museumbezoeker meekrijgt. Het is duidelijk dat het Centrum Ronde van Vlaanderen 2.0 begrepen heeft dat de moderne museumbezoeker niet alleen informatie maar ook inspiratie wil. In die zin volgt het Centrum Ronde van Vlaanderen het voorbeeld van C-mine expeditie (Hasselt), Historium (Brugge) en Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde). Het is Alfavision dat de virtual reality voor elk van deze erfgoedorganisaties ontwikkelde.
Het boek
Met ‘Koersen in de Groote Oorlog’ kreeg de expo ook een lijvig boek waarbij al wie nog meer wil vernemen over deze woelige periode uit onze (wieler)geschiedenis op zijn of haar wenken wordt bediend. ‘Koersen in de Groote Oorlog’ is een uitgave van Lannoo en van de hand van Patrick Cornillie, auteur van vele wielerboeken en ook ex-medewerker van Grinta!. Het telt 208 bladzijden en bundelt tientallen kleine en grote verhalen die een beeld schetsen van de wielersport voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. De hoofdrol is weggelegd voor de wielerhelden van het eerste uur. We keren bijvoorbeeld terug naar de Ronde van Vlaanderen van 1915, gereden op de velodroom van Evergem, iets ten noorden van Gent. We leren de spionerende topper Paul Deman kennen, net als de eenbenige Enrico Toti en de heldhaftige Hélène Dutrieu, de Marianne Vos van haar tijd, die tijdens de oorlog faam maakte als vliegenierster. En hoe verging het de Belgische Karabiniers-Wielrijders, bijgenaamd de ‘Zwarte Duivels’, en de talrijke Australische en Nieuw-Zeelandse cyclistenbataljons aan het westelijk front? Je komt het allemaal te weten via dit rijk gedocumenteerd boek, mooi geïllustreerd met niet eerder gepubliceerde foto’s. Het boek is te koop voor 24,99 euro.
Praktisch
Alle informatie over de tentoonstelling en de VR-ervaring ‘Koersen in de Groote Oorlog’ die nog tot 12 mei 2019 loopt in het Centrum Ronde van Vlaanderen vind je op de website. Er zijn interessante tariefformules waarbij je een bezoek aan de tijdelijke expo en de permanente Ronde-tentoonstelling combineert met de VR-ervaring en een consumptie in het Peloton-café.