Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Crowdfundactie voor Schotse fietser die in Spanje verlamd raakte

Een stel Schotse wielervrienden is bezig met een warme actie. Ze zijn een crowdfundactie gestart om hun fietsmakker John Telfer (57) terug naar huis te krijgen. Hij raakte begin mei verlamd bij een valpartij in Spanje en bivakkeert sindsdien in een plaatselijk ziekenhuis. Geld voor behandeling en de terugvlucht is er niet.

De voormalig gevangenisofficier en techniekdocent John Telfer wilde van zijn pensioen genieten en maakte een uitstapje met zijn vrouw. Het lot besliste anders toen hij aan de Costa Blanca op een landelijke weg fietste. Een voorganger viel over een boomwortel in het wegdek. Telfer kon hem niet meer ontwijken en kwam terecht op zijn nek. Een zenuw raakte verlamd, waardoor de Schot spijtig genoeg niet meer zelf kon ademen.

Vrienden zijn geschrokken en stellen alles in het werk om Telfer te helpen. Belangrijk zijn de repatriëring en behandeling. De fietsmaten willen hem naar een speciale kliniek in Edinburgh brengen, dicht bij waar zijn kinderen wonen. Daarvoor is geld nodig, zo’n 60.000 euro. Telfer en zijn vrouw kunnen zelf de kosten niet dekken, want hun reisverzekering liep twee dagen voor het ongeval af. Een behoorlijke misser. Juist daarom spannen de vrienden zich extra in.

Er loopt nu een crowdfundactie. In korte tijd is al meer dan 23.000 euro ingezameld. De fietsmaten zijn er nog niet, maar hebben wel goede hoop dat ze de volledige 60.000 euro bijeen gaan brengen. “Het is best bijzonder. De hele wielercommunity laat haar warmste kant zien en doet een fantastische bijdrage om de repatriëring en behandeling voor elkaar te krijgen”, aldus Jo Pugh, één van de fietsmaten.