Deel dit artikel:

Colnago pakt uit met betaalbare versie van de V4Rs

Colnago heeft haar V4 gelanceerd. Het betreft een beter betaalbare versie van de V4Rs waarop onder meer Tadej Pogačar rijdt. Colnago stelt dat de V4 gelijke voordelen als de V4Rs biedt – bij de lancering in 2022 noemde ze die ‘het snelste monocoque frame ooit’ – maar een meer budgetvriendelijke afwerking heeft. De prijs van de V4 bedraagt ongeveer de helft van z’n premium broer.

De grotere toegankelijkheid betekent echter niet dat Colnago veel compromissen sluit voor wat het frame betreft. De V4 draait in de basis nog steeds om een monocoque frame, waarbij gebruik wordt gemaakt van dezelfde technologie qua carbon lay-up en aerodynamica als bij de V4Rs. Daarmee is de V4 gericht op een vrij breed publiek, van liefhebbers tot aan competitief ingestelde doelgroepen.

Andere voorzijde

Toen de V4Rs werd gelanceerd, pronkte Colnago met het lage framegewicht (798 gram voor maat 51) en vertelde ze uitvoerig over de toepassing van een nieuwe carbonstructuur. Colnago claimde indertijd dat ze het frame veerkrachtiger had gemaakt voor schokken en klappen in de kwetsbare gebieden, zoals de staande achtervork.

Het V4-frame heeft ook een geoptimaliseerd frontaal gebied, vergelijkbaar met de V4Rs. Dat betekent concreet een dunnere balhoofdbuis en een herziene vork die de luchtstroom tijdens afdalingen met hogere snelheden moet verbeteren. Maar, in tegenstelling tot de eendelige cockpit van zijn ‘grote broer’ wordt de V4 standaard geleverd met de SR10-stuurpen, wat betere compatibiliteit oplevert met componenten van derden. Colnago heeft die stuurpen gekoppeld aan een Deda Zero2 DCR-stuur of het Colnago R41-stuur. Beide zijn voorzien van geïntegreerde kabelgeleiding voor meer aero-winst.

Bandenspeling

Qua stijfheid zegt Colnago dat ze zich bij de V4 heeft gericht op het maken van ‘een zeer evenwichtige fiets, met alle stijfheden nauwkeurig afgestemd en geharmoniseerd om een geweldige rijprestatie te leveren’. Het frame biedt voldoende ruimte voor banden tot 32 millimeter, dezelfde breedte die de V4Rs aankan.

Keuze qua specs

De Colnago V4 komt in juli op de markt. Er zijn qua specs drie opties: de V4 met Shimano Ultegra Di2 (adviesprijs: 5.690 euro), Shimano 105 Di2 (adviesprijs: 4.730 euro) en SRAM Rival (adviesprijs: 4.930 euro). Alle drie hebben ze Fulcrum Racing 600 DB-wielen. En elke opbouw beschikt eveneens over Pirelli P7 Sport-banden, het Selle Italia Novus Boost Evo-zadel en een carbon Colnago-zadelpen. De V4 komt beschikbaar in zeven maten en drie kleuropties.