Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Classified: na de naaf nu ook de wielen!

Stilstaan is achteruitgaan. En dus leggen de ingenieurs bij Classified er duchtig de pees op! Na de lancering van hun elektronisch aangestuurde achternaaf afgelopen zomer, brengt de Belgische start-up nu ook drie volledige wielsets voor race- en gravelfietsen op de markt. Uiteraard opgebouwd rond hun paradepaardje: de Powershift-naaf.

Geen 11, maar 22 versnellingen

De voorderailleur overbodig maken. Dat is, kort door de bocht, het opzet van de Powershift-naaf. Het Belgische bedrijfje Classified bedacht de versnellingsnaaf met twee versnellingen, die je gewoon aanstuurt via de Di2-shifter van je race- of gravelfiets en die je combineert met een 1×11-speed aandrijving. Zo wordt een soort van virtueel klein tandwiel gecreëerd waarnaar je kan terugschakelen als de wegen of gravelpaden steil omhoog lopen.

Kapitaalinjectie voor verdere innovaties

We stelden het systeem al aan je voor in Grinta! 82 en je kreeg ook een voorsmaakje in ons testverslag van de Ridley Kanzo Fast. We waren toen onder de indruk en Mathias Plouvier, CEO van Classified, laat weten dat we niet alleen zijn:

“De interesse voor onze technologie is immens: we kregen sinds de zomer van over de hele wereld vragen om ons schakelsysteem te kopen, tot in Amerika, Australië en Zuid-Afrika toe”

Ook Tom Boonen kon het Classified-systeem smaken. Zelfs in die mate dat hij prompt een stuk van zijn spaarcenten investeerde in de start-up. Intussen kregen de Kempenzonen van Classified nog een financieel duwtje in de rug van een Brits investeringsfonds. Een fikse kapitaalinjectie van vijf miljoen euro moet het mogelijk maken om de productie op te schalen én verder te blijven innoveren.

Een eerste nieuwe ontwikkeling is er nu al: volledige Classified carbon wielen mét Powershift-achternaaf voor race- en gravelfietsen. Het grote voordeel is dat fietsliefhebbers met deze wielsets de Powershift-technologie makkelijk op hun huidige fiets kunnen integreren of er een nieuwe fiets mee uitrusten.

Carbon wielsets voor race- en gravelfietsen

Er zijn twee wielsets beschikbaar voor racefietsen. De Classified CF R35-wielen hebben carbon velgen van 35 mm hoog, een interne breedte van 19 mm en een gewicht van 1315 gram, zonder het Powershift-systeem in de naafhuls. Bij de Classified CF R50-wielset zijn de velgen dan weer 50 mm hoog en geeft de weegschaal 1415 gram aan (eveneens met een ‘lege’ naafhuls achteraan). Ook gravelfans kunnen hun hart ophalen met de CF G30-wielen. De velgen zijn 30 mm hoog en hebben een interne breedte van 23 mm. Hier moet je rekenen op een gewicht van 1375 gram, zonder intern schakelsysteem. Alledrie de wielsets worden gespaakt met DT Swiss Aerolite straightpull-spaken en een DT Swiss 240 DBCL-voornaaf.

Verkrijgbaar online of via Classified-dealers

De Classified-wielsets zijn enkel verkrijgbaar in combinatie met een Powershift-naaf. Wil je een extra Classified-wielset kopen, maar het mechanisme zelf telkens verwisselen tussen die verschillende wielsets? Dan kan je ook een wielset aanschaffen met een ‘lege’ naafhuls. Bij de wielen wordt ook een ‘satellite shifter’ geleverd die je op je stuur kan monteren en waarmee je het Powershift-systeem dus ook kan combineren met een mechanische 1×11-speed groepset.

Classified verkoopt zijn wielsets en schakeltechnologie via een netwerk van Classified certified-dealers of via de eigen webshop. In beide gevallen levert Classified de producten bij een dealer in je buurt die ze gratis installeert op je fiets. Het dealernetwerk blijft gestaag groeien, maar een voorlopig overzicht van alle dealers vind je op de website van Classified.

De adviesprijs voor een volledige wielset, inclusief Powershift-mechanisme is 2399 euro. Pittig. Maar als je weet dat het Classified-systeem op zich ongeveer 1000 euro kost, dan zijn de carbon wielen op zich niet zo heel gek geprijsd.

Alle info vind je op de website van Classified.