Deel dit artikel:

Classified komt met complete groepset

Classified, ontwikkelaar van de nieuwe gelijknamige schakeltechnologie, opende vandaag zijn nieuwe hoofdkwartier in Antwerpen. Maar er was nog meer nieuws: het werkt aan een nieuwe complete onderdelengroep.

Onder een stralend zonnetje werden de nieuwe gebouwen van Classified vanmorgen geopend. Er kwam zelfs een plechtig rood lintje aan te pas, in aanwezigheid van Classified-boegbeeld en -investeerder Tom Boonen en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. De Belgische wielerstart-up en ontwikkelaar van de meermaals bekroonde Powershift-technologie, maakte de overstap van zijn vorige vestiging in Turnhout naar Damplein 23, een monumentaal pand in Antwerpen dat decennialang de historische chocoladefabriek van Meurisse huisvestte. De nieuwe locatie zal R&D, productie, assemblage en de verkoop- en marketingteams huisvesten in een gloednieuwe ruimte.

Onder de indruk

Bart De Wever toonde zich vanzelfsprekend opgezet met de komst van Classfied naar ’t Stad. “Antwerpen is de economische motor en sportstad van Vlaanderen. We verwelkomen elk bedrijf dat mee deel wil komen uitmaken van ons stedelijk weefsel en wil bijdragen tot haar DNA dan ook met open armen. Met zijn innovatief en duurzaam profiel past Classified helemaal in dat plaatje.” De Wever kreeg niet alleen de nodige uitleg bij de werking van de Classified-schakeltechnologie, hij werd ook in een koersplunje gehesen om het schakelen aan den lijve te ondervinden. “Ik ben van opleiding historicus en heb maar de helft van de uitleg begrepen”, sloeg De Wever enigszins grappend mea culpa. “Maar ik ben eerlijk gezegd – en dat meen ik – wél onder de indruk van de schakelervaring.”

Snelle groei

Ook bij Mathias Plouvier, de CEO van Classfied, fonkelden de ogen. “Deze verhuis is een nieuwe, belangrijke stap voor Classified. Maar er zijn er nog vele te zetten. Dit is nog maar het begin.” En dan te weten dat Classified al in sneltreinvaart naam en faam heeft gemaakt in de fietsbranche. Sinds de oprichting heeft Classified, winnaar van een van de belangrijkste prijzen in de industrie, de Eurobike Gold Award, veel internationale erkenning genoten en ontving naast de eerdere steun van Tom Boonen, intussen ook de steun van belangrijke internationale investeerders zoals voormalige profs André Greipel, Marcel Kittel en Anna van der Breggen in de missie van het bedrijf om een revolutie in de wielersport te ontketenen door middel van innovatieve aandrijflijntechnologie.

Met meer dan 250 dealers in onder meer Europa en Amerika groeit het dealernetwerk van Classified snel. Bovendien groeit ook het aantal partnerships met fietsmerken vlot, Classified telt inmiddels meer dan 25 OEM-klanten en dat aantal stijgt gestaag. Intussen geniet het bedrijf ook toenemende interesse van de grootste fietsmerken ter wereld, met deze bedrijven worden onder andere toepassingen van de technologie voor e-bikes besproken.

Complete groepset in de maak

In de marge van de inhuldiging van het nieuwe hoofdkwartier, pikten we ook mee dat Classified actief bezig is met de ontwikkeling van een complete onderdelengroep. Op dit moment is het nog een uitdaging om de Classified-technologie (nu in de vorm van een naaf en wielset te verkrijgen) te integreren op de bestaande onderdelengroepen van Shimano en SRAM. Om dat euvel weg te werken, wil Classified met een eigen complete onderdelengroep op de markt komen. “Veel kan ik er niet over kwijt. En ik kan ook niet aangeven wanneer we ermee gaan uitkomen”, hield Mathias Plouvier de boot af. “Ik kan alleen zeggen dat het er to-taal anders zal uitzien dan hetgeen je gewend bent van de klassieke onderdelengroepen.”

‘Onmogelijk’ staat duidelijk niet in het woordenboek van het dynamische en ondernemende merk dat Classified is. En ‘ambitie’ duidelijk wel. De verruiming van de technologie naar andere fietssegmenten (bijvoorbeeld gravel en e-bike) én de introductie van het systeem in het profpeloton zijn nu de belangrijkste prioriteiten. Dat het Noorse Uno-X Pro Cycling Team al aan de slag ging met Classified op training en in wedstrijden is een publiek geheim. “Hun feedback was veelbelovend”, klinkt het bij Classified.

Meer informatie over Classified lees je op https://classified-cycling.cc/ of op de eerder verschenen artikels op de Grinta!-website.