Deel dit artikel:

Classified brengt samen met TRP volledige groepset uit

Het innovatieve Belgische schakelsysteem van Classified komt dan toch met een eigen groepset. Het sloeg de handen in elkaar met de ervaren onderdelenfabrikant TRP om een 1x15-gravelgroep en 1x16-racegroep te ontwikkelen. Die elektronisch schakelende Vistar // Powershift verenigt de eenvoud van een enkel voorblad met het bereik van een dubbel.

Op de Eurobike-beurs in Frankfurt stelt het Belgische Classified zijn nieuwe groepset voor race en gravel voor. Daarbij moet je de Powershift-naafversnelling niet met een aparte knop bedienen, maar gewoon met de knoppen van de elektronisch schakelende TRP-shifters. De derailleur bedient gewoon een 12-speed-cassette, maar dankzij de Powershift-achternaaf krijg je op de weg 16 en voor gravel 15 versnellingen. Wie wil, kan er ook voor opteren om gewoon zelf de naafversnelling te bedienen en zo een ‘gewone’ 2×12 te krijgen. In combinatie met een 11-40-cassette krijg je een indrukwekkend versnellingsbereik van 530%.

Voor Classified is het de eerste complete groepset, voor TRP de eerste draadloze, elektronische schakelgroep. De Wave-technologie in de TRP-cassette (dus geen Classified-cassette zoals bij de afzonderlijke Powershift) zorgt voor vlot schakelen, terwijl de afwezigheid van een voorderailleur alles simpeler maakt, maar ook voor een hogere efficiëntie en minder slijtage zorgt. Om de stevigheid en kwaliteit aan een ultieme test te onderwerpen, gebruikte Classified-renner Arno Van Den Broeck de nieuwe groep tijdens Unbound Gravel 2024. Negen uur en 320 kilometer later, in de meest veeleisende omstandigheden, deed de Vistar // Powershift het nog altijd.

Je kan kiezen uit twee nieuwe cranksets: de aero-cranks van Classified of de TRP Vistar. Per shifter zien we twee knoppen aan de zijkant, achter elkaar. Met vele jaren ervaring in schijfremmen garandeert TRP dat je met één vinger alle nodig kracht hebt om de remmen te bedienen. Dankzij de Classified Powershift kan je zelfs stilstaand schakelen of terwijl je vol aan het sprinten bent.

De nieuwe groep zou vanaf het derde kwartaal beschikbaar moeten komen.