Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Chisel: prijsvriendelijke hardtail van aluminium

Het is een feit: nu de bladeren van de bomen vallen, verkiezen meer en meer wegfietsers de mountainbike boven de racefiets. Met de Chisel heeft Specialized een technisch hoogstaande hardtail van aluminium in haar gamma.

Kijken we naar het materiaal van een fiets, dan lijken onze ogen in eerste instantie af te dwalen naar de frames van carbon. Ook Specialized is thuis in de wereld van carbon, alleen staren de productspecialisten zich niet blind op dit materiaal. Ze houden ook vast aan bijvoorbeeld het vertrouwde aluminium. Een high-end aluminium frame kan immers uitstekende eigenschappen bieden, zonder dat de prijzen de pijn uit rijzen. Met de Chisel laat het merk dat zien.

Bij de Chisel-modellen kunnen mountainbikers rekenen op geavanceerde frameconstructies met een geometrie die van deze tijd is. De geometrie borduurt voort op de Epic HT, echter heeft Specialized hier een extra moderne touch aan gegeven: de bovenbuis is nog iets langer, de balhoofdbuis korter en de balhoofdbuishoek luier. Dat zorgt voor een breed inzetbereik en meer stabiliteit en controle. Om er qua stijfheid nog een schepje bovenop te doen heeft de fiets zowel voor als achter extra brede boost-naven.

Licht en sterk

Een onderscheidend punt van de Chisel is de D’Aluisio Smartweld Technologie. Daarbij worden de frameverbindingen niet meer gemaakt op de punten waar het materiaal de meeste druk verwerkt, maar op plekken die daar net naast liggen. Hierdoor, en ook dankzij de eigen M5 legering, kan een licht maar sterk frame aangeboden worden: 1.350 gram. Specialized heeft ervoor gezorgd dat kabels netjes binnendoor lopen.

Eén of twee kettingbladen

Het frame is geschikt voor 1x en 2x aandrijflijnen. Handig is de afneembare voorderailleurnok zodat je zelf de keuze maakt of je met één dan wel twee kettingbladen wil rijden. In de framematen medium, large en extra large wordt standaard een voorvork met een veerweg van 100 millimeter gemonteerd. Bij een small-frame gaat het om een vork met een veerweg van 90 millimeter, bij een extra small is die 80 millimeter.

Prijzen

  • CHISEL MEN DSW EXPERT 29 / EUR 1,899.00
  • CHISEL MEN DSW COMP 29 / EUR 1,499.00
  • CHISEL MEN DSW COMP X1 29 / EUR 1,499.00
  • CHISEL MEN DSW 29 FRM / EUR 799.00 (sinds dit jaar is het mogelijk een los frame aan te kopen)
  • CHISEL WMN DSW EXPERT 29 / EUR 1,899.00
  • CHISEL WMN DSW COMP 29 / EUR 1,499.00