Deel dit artikel:

Challenge 365: beweeg elke dag

I did it! In 2021 ben ik erin geslaagd om élke dag te bewegen. Het was niet altijd makkelijk om tijd of goesting te vinden om in gang te schieten. Maar uiteindelijk is het wel gelukt. 365 dagen aan één stuk kreeg ik mijn lijf in beweging. Mijn Challenge 365 kan ik ook jou warm aanbevelen. Misschien als je nieuwe goede voornemen?

Mijn Challenge 365 is spontaan gekomen. Ik had er nergens over gelezen. Ik kende niemand die dat al deed. Eind 2020 kreeg ik zoals elke Strava-gebruiker mijn jaarbalans. Daar stond het ineens: 301 dagen activiteit in 2020. Ik schrok ervan. Dat was best veel. Zou het lukken om dat naar het maximum te tillen? 365 dagen activiteit? Geen enkele dag overslaan? Ik nam me voor om het te proberen.

Toen ik recent mijn Strava-status op Instagram zwierde met mijn 365 dagen activiteit, kreeg ik de opmerking van een kennis “dat rust ook belangrijk is”. Helemaal waar. Ik zeg dan ook niet dat ik 365 dagen heb gesport. Ik heb 365 dagen bewogen. Ik heb niet élke dag gelopen, gezwommen of gefietst alsof mijn leven ervan afhing. Soms bleef het beperkt tot een half uurtje core stability of een wandeling. Net als de helft van Vlaanderen in coronatijden heb ik de genoegens van een lange wandeling door een mooi natuurlandschap meer dan ooit weten te waarderen. En bovendien als een mooie invulling leren kennen van een actieve rustdag na een zware fietstraining de dag ervoor bijvoorbeeld.

Even een blokje om

Iemand anders merkte op dat ik wel héél véél tijd moet hebben. Soms wel, soms niet. Soms ligt er zoveel hooi op mijn vork dat ik ook wel eens een werkdag van 12 uur of langer heb. Toch vond ik altijd wel een gaatje om in beweging te komen. Meer zelfs, de challenge hielp me om ondanks de roep naar de zetel en een half uurtje hersenloos TV-gezap, toch nog even de wandelschoenen aan te trekken, een harnas met lichtjes aan te trekken en in het donker een blokje om te maken. Of om 10 uur ‘s avonds mijn yogamatje uit te rollen en een half uurtje tot rust te komen met wat buikspier- en stretchoefeningen. Elke keer was ik achteraf dankbaar dat ik in actie was gekomen. Het lijf en het hoofd kregen een kleine reset om met een gekalmeerd gevoel in bed te kruipen. Ik zou zelfs durven te beweren dat net op dagen waarbij ik me opgejaagd wild voelde, meer dan ooit nood had aan een bewegingsmomentje. Omdat het me telkens weer – ondanks de hectiek van de dag – de kans gaf voor wat me-time.

Autobenen

Ik geef toe dat het gaandeweg een obsessie dreigde te worden. Zoals de dag dat ik ontzettend vroeg in de ochtend mijn eerste coronavaccin kreeg. Omdat ik had gehoord dat je daar behoorlijk groggy van zou zijn, had ik mijn wekker extra vroeg gezet en ging ik nog voor ‘t krieken van de dag lopen. Was ik de rest van de dag paraplu, dan was mijn challenge toch “gered”. Of die keer dat ik na een lange dag vol files pas laat aankwam op mijn reisbestemming Malaucène. Ondanks een reuzehonger ging ik eerst nog een wandelingetje maken. Waren de autobenen meteen ook losgegooid. Of de dag na mijn halve triatlon in Gérardmer waarbij ik bij het opstaan al meteen voelde dat waggelen met stramme benen mijn deel zou zijn. Het oorspronkelijke plan was om meteen naar huis te bollen en gedurende de autorit van vijf uur verder op te stijven en een dutje te doen. Om dan thuis te komen en geen zak meer waard te zijn. Challenge to the rescue! We gingen met drie clubgenootjes nog een ferme bergwandeling maken van een uur of twee, waarna we beslisten om nog te blijven en de deelnemers van de kwarttriatlon aan te moedigen. We beleefden uiteindelijk nog een extra topdag. En een streepje bij op mijn activiteitenblog.

Volgelingen gezocht

Al lachend sprak ik met vrienden wel eens over de Verdonck-challenge, maar laten we het eenvoudigweg de Challenge 365 noemen. Onlangs kwam ik te weten dat een kennis van me, Pieter, begin vorig jaar op hetzelfde idee was gekomen. Ook hij bewoog 365 dagen lang in 2021. Ook hij was er enorm over te spreken.

Ik ben alvast van plan om zo lang mogelijk verder te doen en de ketting voorlopig niet te doorbreken. Ik wil jou inspireren hetzelfde te proberen. Je hoeft niet altijd te sporten met je tong op je knieën, maar probeer elke dag in beweging te komen. Zeker op dagen wanneer je er écht geen zin in hebt, heb je het harder dan ooit nodig.

Misschien moeten Pieter en ik onze eigen beweging stichten. Een credo vinden. T-shirts ontwerpen die we eind 2022 te koop aanbieden aan iedereen die de challenge tot een goed einde brengen. En elke maand een yogamatje verloten onder iedereen die een leuke foto gepost heeft met de hashtag #challenge365dagen.

En o ja, wil je nog beter doen? In 2024 is er een schrikkeljaar. Dan heb je 366 dagen om een kettinkje van beweging aan elkaar te breien.