Deel dit artikel:

Cavendish presenteert eigen evenement voor wielertoeristen

Britse wielrenner houdt in augustus Rise Above.

Mark Cavendish heeft dit jaar opnieuw zijn eigen sportieve evenement voor wielertoeristen. Chester (in het noordwesten van Engeland) is de centrale locatie van Rise Above, zoals het event officieel heet. Cavendish’ wielerdag vindt plaats op zondag 28 augustus en bestaat uit drie routes: 80, 120 en 160 kilometer. De Brit reed vorig jaar zelf de middellange afstand en hoopt opnieuw te kunnen deelnemen. Dat is afhankelijk van zijn wedstrijdschema.

In 2015 leverde Rise Above een behoorlijk geldbedrag op voor twee goede doelen die aan het event zijn gekoppeld: Right to Play en Help for Heroes. Met drieduizend deelnemers was de wielerdag toen tot de laatste plaats uitverkocht. Dit jaar wordt het sportieve evenement nog wat groter en is er plaats voor vijfduizend deelnemers. Cavendish en de organisatie hopen het succes van de première in 2015 te overtreffen.

De routes zijn uitdagend en gevarieerd en lopen grotendeels door Cheshire en North Wales. Deelnemers trekken door schilderachtige dorpen en over prachtige wegen. Er zitten ook soms pittige beklimmingen tussen. Op één daarvan is een tijdmeting: Blwch Pen Barras. Deze is vrij kort, 2,2 kilometer, en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 11 procent. Volgens Cavendish worden de deelnemers op deze klim fysiek en mentaal getest. De inschrijving is inmiddels geopend.