Deel dit artikel:

Canyon steekt Speedmax in een nieuw jasje

Triatleten: spits oren en ogen! Na vijf jaar vonden de Duitsers bij Canyon de tijd rijp om hun gelauwerde Speedmax even onder handen te nemen. De velgremmen maken plaats voor schijfremmen, opbergruimte werd nog beter geïntegreerd in het frame en de opties om de fiets precies op jouw lichaam af te stellen zijn een stuk uitgebreid. Maak kennis met de derde generatie Speedmax!

Bij Canyon zijn ze er rotsvast van overtuigd: deze derde generatie Speedmax zet een nieuwe standaard in triatlonfietsen. Een uitgebreid team van ingenieurs, experts in ergonomie en aerodynamica én productdesigners werkt al meer dan tien jaar samen aan deze én de voorbije uitgaves van de Speedmax. Zij bogen zich over de vraag hoe ze één van de meest succesvolle triatlonfietsen ter wereld nog beter konden maken. De focus ging naar drie aandachtspunten: een snellere, beter bestuurbare fiets, met maximale integratie van het hydratatie- en opbergsysteem én een meer comfortabele, personaliseerbare zithouding.

Verbeterde aerodynamica

Om de aerodynamica te verbeteren en tegelijk de ‘stifness-to-weight’ ratio binnen de perken te houden, werkte Canyon samen met SwissSide. Een aerodynamica-expert die ook in de Formule 1 zijn strepen al heeft verdiend. Resultaat: het hydratatiesysteem en de opbergmogelijkheden aan het frame werden volledig geïntegreerd. Het zou een vermogenswinst van 9 à 10 Watt opleveren.

Minder gevoelig voor zijwind

Naast een laag totaalgewicht van een fiets en een uitgebalanceerde distributie van dat gewicht, heeft ook de zijwindgevoeligheid een grote impact op de rijervaring. Om een snellere Speedmax te creëren werden alledrie die eigenschappen onder de loep genomen.

Het framegewicht ging naar omlaag, terwijl de stijfheid behouden blijft én er schijfremmen gemonteerd werden. Gewicht werd op de juiste plaatsen weggeschaafd én elders toegevoegd. De toolbox net boven de trapas zorgt bijvoorbeeld voor een iets lager zwaartepunt, wat de fiets toch heel beweeglijk houdt.

En ook de zijwindgevoeligheid van de Speedmax ging een stuk naar beneden door die uitgekiende integratie van de ‘bento box’ en de ‘watertank’ in het frame.

Aanpasbaarheid voor meer comfort

Een perfect opgebouwde cockpit is essentieel op een triatlonfiets. Je zit namelijk urenlang in éénzelfde positie. Comfort en een afstelling die tot op de millimeter klopt als een bus, zijn dus crucial. Bij deze Speedmax krijg je – letterlijk – een doos vol onderdelen om je cockpit perfect én makkelijk op jouw ideale lichaamshouding af te stellen. Bovendien werd ook de geometrie van de gehele fiets herwerkt om de berijder meer aanpassingsopties te bieden.

Drie verschillende uitvoeringen

De nieuwe Speedmax wordt in drie uitvoeringen op de markt gebracht: de Speedmax CFR, de Speedmax SLX en de Speedmax CF. Allen zijn ze voorzien van schijfremmen.

Speedmax CFR

Simpelweg het neusje van de zalm. De CFR-uitvoering heeft het lichtste frame door de specifieke carbon lay-up en wordt afgemonteerd met Dura-Ace Di2 en DT Swiss ARC1100-wielen of Sram Red eTap AXS met Zipp 858 NSW-wielen. Beide uitvoeringen komen sowieso met een geïntegreerde vermogensmeter en kosten respectievelijk 9.999 euro en 11.999 euro.

De opbouwmogelijkheden voor de cockpit zijn eindeloos. De bento box, toolbox en het hydratatiesysteem zijn volledig in het frame verwerkt voor een optimale aerodynamica en lager zwaartepunt.

Speedmax SLX

De geometrie en integraties zijn identiek aan die van de Speedmax CFR, maar het framegewicht is iets hoger en uiteraard zijn de afmontages iets anders. Voor 7.799 euro koop je een Speedmax SLX met Ultegra Di2-groepset en DT Swiss ARC1400-wielen. Deze fiets bestaat ook in een WMN-variant voor dames. Verkies je een Speedmax SLX met Sram Force eTap AXS en Zipp 404 / 808 Firecrest-wielen? Dan haal je 8.499 euro uit je spaarvarken.

Speedmax CF

De Speedmax CF is de meest ‘budgetvriendelijke’ variant en heeft zes verschillende uitvoeringen, variërend van een afmontage met Shimano 105 en Reynolds 58/80 DB-wielen voor 3.699 euro tot eentje met Sram Force eTap AXS en Zipp 404/808 Firecrest-wielen voor 6.499 euro. Op de Speedmax CF zijn de remleidingen, de bento box en de toolbox geoptimaliseerd, maar niet in het frame zelf geïntegreerd. Ook is er geen interne watertank.

Ontdek alle modellen, kleurencombinaties, afmontages en adviesprijzen op de website van Canyon.

Links: De Canyon Speedmax SLX 8 Disc Di2 – Rechts: De Canyon Speedmax CF 8 Disc WMN

Gerelateerde artikels