Deel dit artikel:

Cannondale Scalpel HT: een agressieve en moderne XC-racer.

Jarenlang was de Cannondale Scalpel de full-suspension crosscountry-racemachine uit de Cannondale catalogus. Die volgeveerde racebolide krijgt nu het pijlsnelle gezelschap van een hardtail-variant, de Scalpel HT. Het inzetbereik blijft voor beide echter onveranderd: nietsontziend vlammen over de meest uitdagende crosscountry-raceparkoersen.

In plaats van op te zoek gaan naar een paar gram hier en daar en wat kleine aanpassingen aan de bestaande F-SI hardtails, kiest Cannondale voor een geheel nieuwe benadering en een geheel nieuw platform. De Scalpel HT moet volgens Cannondale de nieuwe maatstaf voor XC-racing op World Cup-niveau worden.

Hurt ‘em on the ups, drop ‘em on the downs

De tagline bij de nieuwe Cannondale Scalpel HT laat geen ruimte tot twijfels. Dit is een bike om loeihard mee bergop te knallen en al even hard naar beneden te denderen. De weg naar de hoogste trede van het podium ligt helemaal open voor de Scalpel HT. Dat je met een lichte en stijve hardtail bijzonder snel de berg op kan rijden, is niet meteen een grote verrassing. Om echter met het nodige vertrouwen en in alle veiligheid die berg ook weer af te razen, dat is vaak een ander paar mouwen. 

Geometrie

De geometrietabel maakt ons echter meteen een heel stuk wijzer. Cannondale voorziet de Scalpel HT van een wel heel erg vlakke balhoofdhoek van 66,5° waarmee controle in de afdaling gegarandeerd wordt. Waar bij de meeste andere hardtails een balhoofdhoek van 69° reeds als vlak wordt bestempeld, gaat Cannondale flink wat stappen verder. We moeten al naar trailbikes gaan kijken om een dergelijke vlakke balhoofdhoek terug te vinden. Verder werkt Cannondale met een Proportional Response Geometry, waarbij afhankelijk van de maat van de fiets zowel chainstays (de liggende achtervork is 435 millimeter kort op een maat M) als zitbuishoek (74° op maat M) aangepast zijn. Zo zit je ongeacht de maat steeds mooi in balans op je fiets en heb je dus een betere krachtverdeling in de beklimming en meer controle en vertrouwen in de afdaling. 

Lefty Ocho

Wie Cannondale-mountainbikes zegt, zegt Lefty. De opvallende vork met slechts één vorkpoot is reeds langer een pure eye-catcher. Maar de Lefty is veel meer dan dat, het is daarbovenop een bijzonder stijve, erg lichte en soepel aansprekende voorvork. Dankzij de lange fork-offset draagt de Lefty overigens ook haar steentje bij aan een meer stabiele voorkant. De Scalpel HT komt met 100 of 110 millimeter veerweg.

Frame

Een frame dat amper 895 gram weegt. Daar hoeft verder niet veel uitleg bij, zeker? Klimgeiten krijgen nu al het water in de mond. Om toch een beetje comfort te voorzien in een hardtailframe werkt Cannondale met flex zones in de chainstays en zijn de staande achtervorken lager met de zitbuis verbonden. 

Het mag duidelijk zijn dat de Scalpel HT een van de meest progressieve en agressieve XC-hardtails van dit moment is. 

Modellen

Er komen vier modellen van de Cannondale Scalpel HT op de markt waarbij de HT Hi-MOD 1 het topmodel wordt, goed voor € 6999. Verder komt er een HT Carbon 2 (€ 4499), Carbon 3 (€ 3299) en Carbon 4 (€ 2499). Hou Grinta! in de gaten voor een uitgebreide review.

Gerelateerde artikels