Het is een mooie dag voor materiaalfreaks. Campagnolo dat met iets nieuws op de markt komt, da’s toch nog altijd een spannend momentje, niet? Zelfs als haast alle toeters en bellen al gelekt zijn op het internet. Het merk mag dan de laatste jaren wat weggedeemsterd zijn uit het profpeloton, wanneer ze iets lanceren, zijn alle ogen toch weer even op het Italiaanse Vicenza gericht. Ook met deze allereerste 2×13-speed groepset doet Campagnolo vandaag stof opwaaien.
(Lees verder onder de video)
Meer dan enkel dat extra kransje
Dé opvallendste wijziging van deze 13-speed groepset is de terugkeer van de duimshifter aan de binnenzijde van de Ergopower-greep en het plaatsen van één enkele schakelhendel achter de remhendel. De Super Record Wireless 12-speed groep betekende de teloorgang van de zo kenmerkende duimshifter. In de plaats kwamen twee kleinere schakelaars achter de remgreep, één voor opschakelen en één voor afschakelen. Daar keert Campa nu van terug. Een andere wijziging aan de Ergopower-grepen is de toevoeging van niet één maar twee knoppen: vooraan aan de binnenzijde op de remgrepen en nét voor de duimschakelaar.
(Lees verder onder de foto’s)


Standaard zijn de schakelhendels achter de remgrepen voor het opschakelen, de duimshifters voor afschakelen. De knoppen vooraan op de Ergopowers zijn zo ingesteld dat ze allebei de achterderailleur bedienen: die op de linkergreep voor opschakelen, de andere voor afschakelen. Zoals daarnet vermeld, zijn dit echter de standaardinstellingen, want elke knop kan je via de MyCampy-app herprogrammeren. Zo zou je bijvoorbeeld de rechtse ergopower zo kunnen instellen dat hij beide derailleurs kan bedienen. Je kan er eveneens je Garmin-toestellen mee bedienen, maar check wel even of je de laatste softwareupdate op dat toestel hebt gedownload. Je kan de knoppen zo instellen om door de menu’s te bladeren, naar de kaart te gaan of, voor mensen met een Garmin 1050, om de bel te bedienen. Voor de knoppen voorop de grepen en die aan de duimshifters zijn twaalf verschillende programmatiecombi’s, want elke schakelaar kan drie functies krijgen (kort drukken, lang drukken en 2 maal drukken). Zelfs de muziek op je smartphone bedienen wordt mogelijk…
(Lees verder onder de foto)

De body van de Ergopower-grepen is iets langer en slanker geworden, waardoor je handen meer plaats krijgen. De grepen lopen minder ver naar boven uit en buigen wat naar binnen toe. Zo zijn ze dus helemaal mee met de huidige trend. Bovendien is het draaipunt van de remgreep iets naar voor geplaatst om met minder kracht te kunnen remmen. De reach van de remgreep is zoals vanouds nog steeds regelbaar voor mensen met kleinere handen. De werking van de schijfremmen van Campagnolo was altijd al goed en dat is bij deze groepset niet anders. Nieuw is de optie om voor gesinterde remblokjes te kiezen bij slechte weersomstandigheden.
Slankere derailleurs
De achterderailleur kreeg een opengewerkte carbon body om wat gewicht te winnen en ziet er ook veel slanker uit dan de 12-speed-derailleur, al blijft het wel een prominent blok als je het van achteraan bekijkt. De logo’s zijn zwart op zwart met de laser geëtst: zeer mooi. Een stijlvolle afwerking moet je die Italianen niet leren, natuurlijk. De derailleurwieltjes zijn groter geworden en tellen 14 tanden, het bovenste wieltje is keramisch gelagerd. Opvallend detail is de narrow-wide-vertanding op de derailleurwieltjes voor het beter vasthouden van de ketting. Er komt naast de traditionele derailleurhanger ook een nieuwe hanger die compatibel is met UDH-frames, zodat de achterderailleur geschikt is voor elk frame op de markt.
(Lees verder onder de foto’s)


De batterij van de voorderailleur kreeg in het midden een inkeping, enerzijds om wat gewicht te besparen, anderzijds om ervoor te zorgen dat er zich geen vuil kan ophopen. De voorderailleur heeft twee montagegaten; die extra verstelmogelijkheid is nodig om met één enkel derailleurmodel een brede waaier aan kettingbladen te kunnen verwerken. De batterij werd iets meer voorwaarts georiënteerd om de montage van bredere banden mogelijk te maken. Ook hier verloor Campa dus niet uit het oog wat er tegenwoordig speelt in de wereld van de racefietsen.
(Lees verder onder de foto)

De batterijen van voor- en achterderailleur zijn niet onderling uitwisselbaar. Ze zijn oplaadbaar zonder lader, enkel door het inpluggen van een kabel. Dat kan zowel op de fiets als afzonderlijk. In eerste instantie is dat met een USB-A-aansluiting maar vanaf augustus zou dat met USB-C zijn. Extra handigheidje is dan dat je in geval van nood wat stroom van je smartphone zal kunnen aftappen om thuis te komen. Een laadbeurt duurt doorgaans een uur en een volgeladen batterij zou goed zijn voor zo’n 750 km, gebaseerd op ervaringen tijdens de trainingskampen van Cofidis en Bardiani. Dat lijkt vrij beperkt, al hangt alles natuurlijk wel af van het aantal schakelacties. Om de status van je systeem te checken, kan je vertrouwen op een gekleurd led-lampje.
Heel aantal mogelijke vertandingen
Het crankstel – uit wondermooi glanzend carbon – is verkrijgbaar met of zonder powermeter en met maar liefst zeven verschillende kettingbladcombinaties: 45/29, 48/32, 50/34, 52/36, 53/39, 54/39 en zelfs 55/39. De crankset kan je trouwens ook zonder kettingbladen kopen en crankarmen zijn er in vier verschillende lengtes: 165 mm, 170 mm, 172,5 mm en 175 mm.
(Lees verder onder de foto)

De cassette is er in vier verschillende combinaties met dezelfde totale breedte als de huidige 12-speed-cassette en ook die heeft een zeer mooie diepglanzende ‘dark chrome’-afwerking:
10-29 (10/11/12/13/14/15/16/17/18/20/23/26/29)
10-33 (10/11/12/13/14/15/16/18/20/23/26/29/33)
11-32 (11/12/13/14/15/16/17/18/20/23/26/29/32)
11-36 (11/12/13/14/15/16/18/20/23/26/29/32/36)

Eerste indruk: testen in en rond Vicenza
Er was een testrondje voorzien van zo’n veertig kilometer met zevenhonderd hoogtemeters in de bergen rond Vicenza. Voldoende variatie om alle aspecten van de onderdelen te testen. Een stralende zon en 25 graden nodigden uit tot stevig benenwerk. Het was even geleden dat ik met Campagnolo reed en het was toch wel even wennen bij het schakelen. De duimshifters zitten iets te ver achteraan om vanop de remgrepen gemakkelijk te bedienen, maar zijn wel ideaal geplaatst om te schakelen vanuit de beugel.
De knoppen aan de voorzijde zitten dan weer perfect om te schakelen als je met je handen op de remgrepen rijdt. Met de zijkant van de duim kan je ze gemakkelijk bedienen zonder dat je daarvoor je handen moet verplaatsen. Tijdens het rijden valt verder nog op hoe geruisloos en snel de derailleurs schakelen, ook onder hoge belasting. Uit gesprekken met meefietsende Campagnolo-medewerkers blijkt dit niet enkel mijn gevoel te zijn: in respectievelijk 2,4 en 1,9 seconden schakel je de hele cassette op en af, sneller bestaat momenteel niet volgens Campagnolo. Eén keer was ik verrast door een onverwachte schakelactie. Bij hard optrekken met m’n handen rond de remgrepen geklemd kwam ik met mijn vingertoppen onvrijwillig onderlangs tegen de duimshifter van de voorderailleur aan en door wat te wringen met m’n handen, drukte ik die in, waardoor de ketting totaal onverwacht op het kleine kettingblad viel. Dat was toch even schrikken. Er zit een lipje onder de duimshifter, een soort bumper om te vermijden dat je met je vingers van onderaan de shifter zou bedienen, wat een dergelijk euvel zoveel mogelijk moet vermijden. Na een korte inrijperiode zal je sowieso snel gewend worden aan de plaatsing van alle knoppen.
(Lees verder onder de foto)

Ook voor gravel en TT
Deze nieuwe 13-speed-groepset vormt de basis van een nieuw Super Record Wireless-platform dat geleidelijk aan zal worden uitgerold. Een 1X-wegversie (vandaar dus ook de narrow-wide-vertanding van de derailleurwieltjes) en een 1X-tijdritversie zullen binnen afzienbare tijd het licht zien, evenals een 2X- en 1X-gravelversie. Die laatste krijgen dan een derailleur met langere kooi en een ‘nanoclutch’ om een klapperende ketting tegen te gaan. De gravelversies zijn voorzien voor begin oktober. Alle onderdelen zullen onderling uitwisselbaar zijn.
De nieuwe Super Record Wireless wordt met 2445 gram de lichtste groepset op de markt. Er werd ook aan het onderhoud gedacht, en bepaalde zaken die in het verleden niet altijd logisch waren, worden nu vereenvoudigd. Zo zit bijvoorbeeld de veiligheidsveer bij het bracket niet langer aan de kettingbladzijde maar aan de andere kant. Het ontluchten van de schijfremmen is ook eenvoudiger geworden.
Nieuwe marktbenadering
‘Maar wat kost dat nu allemaal?’, vraag je je vast af. De 12-speed Super Record Wireless had een astronomische adviesprijs van 5200 euro, waardoor hij zichzelf wat uit de markt prijsde ten opzichte van de concurrentie en eerder een nicheproduct werd. De nieuwe 13-speed zal maar liefst 900 euro goedkoper zijn, met een adviesprijs van 4300 euro, weliswaar zonder Campa’s HPPM powermeter. Campagnolo hoopt op die manier opnieuw iets aantrekkelijker te worden voor OEM-montage in het hoge segment. Op de vraag of er plannen zijn om ook de Chorus-groepset een dergelijke upgrade te geven, volgde noch een bevestigend, noch ontkennend antwoord, maar ergens kon je uit de reactie toch wel afleiden dat een elektronische groepset met minder exotische materialen en een lagere prijs toch wel een must zal worden in het toekomstige gamma. Samen met de scherpere prijs wil Campa zichzelf met een nieuwe marketingaanpak écht terug op de kaart zetten. Benieuwd of dat lukt. Wij hopen alleszins van wel!
(Lees verder onder de foto)

Meer testwerk op komst
Via distributeur ICC is er een Super Record Wireless 13-speed groepset op komst waarmee we de komende maanden uitvoeriger kunnen testen. Hou onze kanalen dus zeker in de gaten voor een meer uitgebreide (video)review.
Meer info over alle nieuwe producten vind je op de Campagnolo-website.
