Deel dit artikel:

Campagnolo Shamal DB: iconische wielset in carbon jasje

Shamal, de welbekende wielset van Campagnolo, heeft een modern jasje aangemeten gekregen. Hij is er nu in een carbon uitvoering, is geschikt voor schijfremmen en heeft een grotere interne velgbreedte. Campagnolo duidt deze wielset voor endurance gebruik aan met Shamal Carbon DB.

In 1992 introduceerde Campagnolo de eerste wielset met een hoog velgprofiel die de naam Shamal kreeg. Ondertussen staat Shamal al jaren voor innovatie en geavanceerd onderzoek. De wielset, vernoemd naar een Arabische warme wind, is nu doorontwikkeld. Uitgangspunt daarbij was het verbeteren van de prestatie tijdens langere ritten. Daarbij is met name rekening gehouden met het comfort en de beheersbaarheid van de wielset onder verschillende omstandigheden.

Grotere interne velgbreedte

Shamal Carbon heeft een interne velgbreedte van 21mm en is daarmee geschikt voor banden van 23 tot 65mm. De wielset biedt daardoor meer comfort. De brede velg maakt van de wielen een allround wielset die tevens geschikt is voor gravel. Door de 2-Way Fit-technologie is het mogelijk om zowel clincher als tubeless banden te monteren. Ook Shamal Carbon maakt gebruik van Campagnolo’s gepatenteerde MoMag-technologie (zonder spaakgaten aan de binnenkant van de velg). Dat zorgt voor een lichter en stijver wiel. Bovendien is er geen velglint nodig.

Nieuw velgprofiel

Een andere vernieuwing is het velgprofiel van de wielen dat is gemaakt van uniderectioneel high modulus carbon. De hoogte van de achtervelg is 40mm, voor een betere reactiviteit en krachtoverbrenging. De hoogte van de voorvelg is 35mm wat de rijeigenschappen van het wiel volgens Campagnolo ten goede komt. De velg is niet gelakt.

Met de hand gemonteerd

De wielset gebruikt nieuwe aluminium naven met cup-conus lagering. Dit zorgt ervoor dat de wielen soepel lopen en dat de lagers eenvoudig af te stellen zijn. De levensduur van de lagers neemt hiermee toe. Het is ook mogelijk om de lagers te vervangen voor de top-end USB en CULT ceramische lagers. De wielset heeft het G3 spaakpatroon.

Het gewicht van de wielset komt op 1.585 gram en is daarmee lichter dan zijn aluminium disc voorganger. De Shamal Carbon Disc wielset wordt volledig met de hand gemonteerd en wordt daarna gecontroleerd met behulp van elektronische apparatuur. Deze procedure verzekert de maximale prestatie en betrouwbaarheid. De wielen zijn vanaf nu leverbaar met deze bodies: Campagnolo N3W, Shimano HG en Sram XDR.

Alle specificaties op een rij

  • Gewicht: 1585g
  • Velgbreedte: C21 (intern), 28.1mm (extern)
  • Type band: Clincher, tubeless, tubeless-ready
  • Geschikt voor 23mm-65mm banden
  • Finish velg: UD Carbon Fiber (ongeverfd); enkel dark label
  • Spaken: 24 voor, 24 achter volgens G3 patroon
  • Gewichtslimiet: (rijder+fiets) 120kg
  • Lagering: Cup-Conus aluminium lagers
  • Adviesprijs: 1.299 euro